Gálfi Árpád fogja képviselni Székelyudvarhelyt a Harvíz igazgatótanácsában

Széchely István 2019. november 22., 14:09

Minden előterjesztett javaslattervezetet egyöntetűen megszavazott a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő-testület a péntekre összehívott soron kívüli ülésén: Gálfi Árpád polgármester fogja képviselni a várost a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület igazgatótanácsában.

Teljes egyetértésben, egyöntetűen szavazták meg a javaslattervezeteket a frakciók Fotó: Erdély Bálint Előd

Két javaslattervezet miatt tartott soron kívüli ülést Székelyudvarhely önkormányzati képviselő-testülete pénteken. Mindkét napirendi pont az ivó- és szennyvízrendszer működtetésével kapcsolatos tervezet volt. A testület felhatalmazására volt szükség ahhoz, hogy a városnak képviselője legyen a regionális vízszolgáltatót működtető Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület igazgatótanácsában, továbbá szavazhasson egy, a várost is érintő beruházás megvalósíthatósági tanulmányának az elfogadásáról.

A soron kívüli ülés összehívására azért volt szükség, mert

az egyesület november 26-án tart közgyűlést, amelyen már jelen kellene legyen a város képviselője.

Ölvedi Zsolt, az MPP-EMNP frakció képviselője – „az utókor számára” – nyílt, név szerinti szavazást kért mindkét javaslat esetében, amit néhány perces törvényértelmezési megbeszélés után meg is tartott a testület.

{A}

Elsőként arról döntöttek, hogy felhatalmazást adnak Gálfi Árpád polgármesternek arra, hogy a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület november 26-án tartandó közgyűlésén egy megvalósíthatósági tanulmány elfogadásáról szavazzon. A jelenlévő tizenöt képviselő egyöntetűen megszavazta a javaslatot.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Gálfi Árpád az ügy jelentőségéről elmondta,

Székelyudvarhely esetében egy 23 millió eurós értéket meghaladó fejlesztési beruházásról van szó, ami egy vissza nem térő lehetőség a város esetében,

ezért kéri a képviselők támogatását. Az említett összegből egyébként a székelyudvarhelyi ivóvíz- és szennyvízrendszer vezetékeit cserélnék ki, illetve bővítenék is a hálózatot.

A második határozattervezet-javaslat tárgya Gálfi Árpád megbízása volt a város képviseletére a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület igazgatótanácsában. A helyet egy csíkszeredai igazgatótanácsi tag visszalépésével biztosítják Székelyudvarhelynek.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Venczel Attila jegyző a tervezet felvezetésében elmondta, az előző napi szakbizottsági ülésen felmerült a kérdés, hogy Székelyudvarhelynek miért csak egy képviselője lesz, miközben Csíkszeredának kettő. Nem várható el, hogy a belépés után azonnal két helyet biztosítsanak Székelyudvarhely számára a Csíkszeredában alapított egyesületben – folytatta –, de a polgármester ígéretet tett arra, hogy

a jövőben lépéseket tesznek annak érdekében, hogy Székelyudvarhely is egyenlő jogokkal legyen jelen az egyesület vezető testületeiben.

A tervezetet szavazásra bocsátotta Benedek Árpád Csaba ülésvezető és azt is egyöntetűen megszavazták az ülésen jelen lévő önkormányzati képviselők.