Felújítás következik a Csiba és Csicsó között útszakaszon

Kovács Attila 2019. november 22., 16:00

Nincs már akadálya a Csíkszereda peremvidékén fekvő Csiba és a közeli Csíkcsicsó közötti megyei út korszerűsítésének. A kivitelezési szerződést aláírták, a tereprendezést el lehet kezdeni.

Az út Csiba és a Csicsóhoz tartozó Oltfalu közötti szakasza jelenleg makadám burkolatú Fotó: Pinti Attila

A 123F jelzésű megyei út Csiba és a Csicsóhoz tartozó Oltfalu közötti szakasza jelenleg makadám burkolatú, amelyet az esőzések, illetve az áthaladó súlyosabb gépjárművek is rongálnak, a nem megfelelő vízelvezetés miatt pocsolyák, kátyúk alakulnak ki, nehezítve a közlekedést.

A felújítás tervezése elhúzódott, a megbízott cég által először készített tervek nem egyeztek az útszakasz valós hosszával, az Oltfalu végén építendő kisebb híd hiányzott belőlük.

A véglegesítés után kiírt közbeszerzési eljárás során a székelyudvarhelyi Multipland Kft. kapott megbízást a munkálatok elvégzésére – tájékoztatott kérdésünkre Borboly Csaba. A Hargita megyei önkormányzat elnöke elmondta, a munkálatok értéke 4,3 millió lej áfával együtt – korábban ezt 4,5 millió lejre becsülték.

{A}

A kivitelezésre tíz hónap áll a cég rendelkezésre, a téli időszak kivételével, amikor nem tudnak dolgozni. A szerződés aláírása után a műszaki ellenőr megbízása következik, és ha az időjárás ezt lehetővé teszi, a tereprendezést és a földmunkákat akár el is végezhetik idén – tudtuk meg.

Ugyan rövid szakaszról van szó, de a felújításnak a Hargita-hegység területrendezési projektjében is jelentős szerepe lesz

– ismertette az elnök, hozzátéve, az út korszerűsítését a helyi lakosok kérték.

A megyei út Oltfalun is átvezető szakasza Fotó: Pinti Attila

A korszerűsítés befejezése után várhatóan növekedni fog a gépjárműforgalom, mert a 123F jelzésű út Csíkszereda elkerülésével összeköttetést jelent a E578-as jelzésű út és a Balavásártól Csíkszeredáig vezető 13A jelzésű országút között. Borboly szerint a csíkszeredai elkerülőútnak köszönhetően ez a növekedés enyhébb lesz, és a teherforgalom is azon az úton halad át, nem a megyei úton. Ugyanakkor a felújított szakasz csak 5,5 méter széles lesz, és

a hidak szélessége sem fogja lehetővé tenni a nagyobb autók közlekedését.

A Csicsón áthaladó útszakaszon a helyi önkormányzat súlykorlátozás bevezetését is tervezi.