Beszterce-Naszód megye prefektusa elismerte, ő sem tudott volna többet tenni a parajdi medvegázolás ügyében

Székelyhon 2019. november 21., 20:38

A prefektusok felét érinti a vadállatok ügye – véli a Beszterce-Naszód megyei kormánymegbízott, aki úgy nyilatkozott a parajdi eset kapcsán, hogy ha a belügyminiszter folytatja a leváltását célzó eljárást, „kérem, váltson le engem is, mert én sem tudtam volna többet tenni egy ilyen helyzetben”.

Medve Erdélyben. Mindennapos téma. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Frenţ szerint Hargita megye prefektusát érte „járulékos kár” azáltal, hogy menesztették azért, ahogyan a néhány nappal ezelőtt Parajdon elgázolt medve ügyét kezelte.

„A prefektusok felét érinti ez a dolog, a vadállatok ügye. És ezzel kapcsolatban azt szeretném javasolni önnek, járjon közben a környezetvédelmi minisztériumnál a nagyvadakra vonatkozó vadászati tilalom feloldása érdekében, mivel ez okozta a problémákat, amelyek emberi áldozatokat és járulékos károkat is követeltek, ez utóbbiakat kollégánk, a Hargita megyei prefektus esetében.

Ha ön folytatja a leváltását célzó eljárást, kérem, váltson le engem is, mert én sem tudtam volna többet tenni egy ilyen helyzetben”

– mondta Ovidiu-Victor Frenţ a Marcel Vela belügyminiszter által a prefektusokkal szervezett csütörtöki távértekezleten.

{K1}

Nyomatékosította, hogy nagyon sok prefektus van ebben a helyzetben, és a hatályos törvények és eljárások nem teszik lehetővé, hogy többet tegyenek, mint amennyit Hargita megyei kollégájuk tett.

„Senki nem közelíthet meg egy sebesült medvét anélkül, hogy az életét kockáztatná. Vagy pedig mi, prefektusok, átvedlünk Sandokánokká vagy Tarzanokká, és vállaljuk, hogy elkábítjuk a medvét” – tette hozzá Frenţ.

Vela miniszter beismerte, hogy a törvények nem egészen világosak ezen a téren, de hangsúlyozta, azért menesztette Hargita megye prefektusát, mert „nem járt el korrekt módon Petcu államtitkárral szemben, amikor azt mondta neki, hogy szombat este nem volt tudomása az incidensről”.

{A}

„Nagyon igaza van, a törvények nem világosak, és javítani szándékozunk rajtuk. Nem kell sem Sandokánnak, sem Tarzánnak lenniük, a fontos az, hogy tartsuk be a törvényeket, és legyenek nagyon világosak a dolgok. Beszéltem a csendőrséggel, hogy a jövő évi büdzsébe foglaljunk bele tanfolyamokat,

készítsük fel a csendőröket arra, hogyan használják a fegyvereket és altatópisztolyokat abban az esetben, amikor az állatorvos nem tud kiérni időben a helyszínre”

– mondta a belügyminiszter.

Előzmény

Szombat este elgázoltak Parajd kijáratánál egy medvét, amely több sérülést szenvedett, de nem pusztult el. Az állat órákon át szenvedett az úttesten, amíg vasárnap dél körül, amikor megérkezett a kilövési engedély a környezetvédelmi minisztériumtól, elaltatták és lelőtték.

{K2}