Csak altatólövedék nélküli altatófegyverük van a Szeben megyei csendőröknek

Székelyhon 2019. november 21., 20:17

Costel Dogaru ezredes, a Szeben Megyei Csendőr-felügyelőség vezetője szerint az egység tulajdonában van egy darab altatófegyver, amit fel lehet használni medvék ellen, altatólövedékük azonban nincs hozzá.

Egy fegyver, amihez nincs lövedék. Ennyi eszközük van a Szeben megyei csendőröknek a medvék ellen. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Dogaru felvázolta, mit tehetne egy Szeben megyei csendőr, ha a Hargita megyeihez hasonló helyzettel állna szemben, amikor egy gépkocsi által elgázolt medve 17 órán át agonizált az úttesten.

A csendőr áll és őrzi. Pont, ahogyan a Hargita megyei kollégák tették. Van fegyverünk, de nincs altatólövedékünk hozzá, mivel ezeket központilag szerzik be

– mondta a csendőrparancsnok.

Az újságírók azon kérdésére, hogy szerinte normális-e az, hogy a Szeben megyei csendőrségnek van egy altatófegyvere, amelyhez azonban nincs altatólövedék, amelyet felhasználhatnának, ha egy medve emberek közé tévedne, Dogaru azt válaszolta, hogy nem.

{A}

„Mi megtettük, ami szükséges, az állatkert orvosai támogatásával kiképeztünk csendőröket, de a hatból csak egy tesz eleget a 212-es törvény előírásainak, azaz van képzettsége az állatorvosi területen” – mondta a csendőr-főkapitány, hozzátéve, hogy

van egy fegyverük és egy emberük, aki használhatja azt, de nincs altatólövedékük.

Emiatt a Szeben megyei csendőrség más intézmények segítségét kéri, amikor megjelenik egy-egy medve a megyében, amely veszélyeztetheti az emberek életét.

Costel Dogaru ezredes azonban nem tudja pontosan, hogy ki tudna törvényes módon altatólövedékkel elkábítani egy medvét Szeben megyében.

 Szerinte valószínűleg az állatkert rendelkezik altatófegyverrel és altatólövedékkel is.

Három évvel ezelőtt, 2016 októberében nagy port kavart az eset, amikor egy, Nagyszeben belvárosában órákon át kószáló medvét lelőttek a hatóságok. Az incidenst követően Tiberiu Ivanceát, a Szeben Megyei Rendőr-főkapitányság parancsnokát menesztették tisztségéből, több vizsgálatot indítottak, és Dacian Cioloş akkori kormányfő is jelentéseket követelt, az állatvédők pedig országszerte tüntetéseket szerveztek.