Területtel törlesztené a felgyűlt adósságát egy gyergyószéki cég

Gergely Imre 2019. november 21., 18:35

Elvi döntést hozott a gyergyószentmiklósi képviselő-testület, hogy nem utasítják el az adósságtörlesztésre tett Gyilkos-tói területfelajánlást, de még meg kell vizsgálni, hogy ez törvényesen hogyan kivitelezhető.

A döntések mindegyike egyöntetű volt Fotó: Gergely Imre

Januárban lejár az a koncessziós szerződés, amely a városi közvilágítás működtetésére vonatkozik, ennek meghosszabbításáról döntöttek csütörtökön a képviselők. Ezúttal nem tervezték hosszú időre a szerződés hatályát, ugyanis éppen a múlt héten nyert finanszírozást az önkormányzat a közterek megvilágításának korszerűsítésére. Úgy döntöttek, a hosszabbítás mindössze két évre szól, vagyis addig, amíg a modernizálási munkálatok lezárulnak, és akkor versenytárgyaláson választják majd ki az új működtetőt.

Változtak a köztisztasági szolgáltatásokra vonatkozó törvények, így ennek megfelelően módosítottak a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulással való megállapodás szövegén is. A társulás él ugyan, de

egyelőre gyakorlati haszna nem nagyon látható, a gyergyóremetei, sok millió euróból felépített korszerű hulladéklerakodóba még nem lehet szemetet vinni.

Szintén módosítottak több folyamatban lévő olyan beruházás esetében, amelyekhez a kormány biztosít részfinanszírozást. Ilyen a nemrégiben elkezdődött csatornahálózat-bővítés, amely révén 47 kilométernyi vezeték épül – az új értékek szerint 30,32 millió lejből –, és 2370 háztartás lesz rácsatlakoztatva. A mostani módosításokra azért volt szükség, mert az eredetileg kiszámolt árak a közbeszerzés lefolytatásáig emelkedtek.

Hasonló költségmódosító döntéseket hoztak a Dózsa György, Békény és Halász utcák felújítása, illetve a Csodavilág napközi épületének javítása kapcsán.

{A}

Az ülésen megjelent a felszámolás alatt álló Silplant Kft. ügyvezetője, aki

a Gyilkos-tó közelében található ötezer négyzetméteres területet ajánlana fel, hogy az önkormányzat adminisztrálja. A cég ily módon törlesztene az ANAF felé felgyűlt adósságaiból.

A terület állami tulajdonba kerül, de a város adminisztrálná. Kikötés azonban, hogy csak közhasznú célokra használható.

Elhangzott, a pénzügyi hatóság ezt elfogadta, már csak az önkormányzat beleegyezése szükséges. Egyelőre elvi döntést hoztak, hogy nem utasítják el a felajánlást, a következő napokban kell megtalálni azt a módot, ahogy ez törvényesen kivitelezhető. A városnak azt is pontosan meg kell indokolnia, hogy milyen közhasznú célra használná a területet.