Az örmény kultúra napjait ülik meg Marosvásárhelyen

Antal Erika 2019. november 21., 17:13

Az örmény kultúra megismertetése és népszerűsítése a célja a Marosvásárhelyi Örmény Magyar Kulturális Egyesület hétvégi rendezvényének.

Puskás Attila, a Marosvásárhelyi Örmény Magyar Kulturális Egyesület elnöke Fotó: Antal Erika

A Kultúrpalota kistermében Bodurián Ágota (Székelyudvarhelyről) a nagy örmény zeneszerző és adatgyűjtő, a 150 éve született Solomon Solomonian Komitasz életútját ismerteti szombat délelőtt 11 órától. Ávéd Éva és Kálmán Attila Liszt Ferenc a Kárpátokon innen és túli hangversenykörútjáról tart előadást. Végül Bányai Réka bemutatja A gyergyói örmények története című könyvet.

Vasárnap 12 órakor a Bolyai téri unitárius egyház Dersi János termében a bukaresti örményországi nagykövetség jóvoltából Komitasz vardapet életét bemutató kiállítás nyílik, amelyet Csiky Csaba zeneszerző mutat be Ősz Domokos közreműködésével.

A hétvégi örmény kultúrát népszerűsítő rendezvénnyel kapcsolatban Puskás Attila, a Marosvásárhelyi Örmény Magyar Kulturális Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, az örmény genocídiumra is emlékeznek ez alkalommal, hiszen Komitasz, aki tanult pap volt, miként a címe, a vardapet megnevezés is jelzi, miután gyerekként megmenekült, de családját és minden hozzátartozóját elveszítette, nem bírta feldolgozni a veszteségét és beleőrült a fájdalomba. „Komitasz is a genocídium egyik áldozata, aki ugyancsak életével fizetett mindazért, ami nemzetével történt” – fogalmazott Puskás Attila.

A kiállítás egy hétig látogatható. A rendezvényekre a belépés ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

{A}