Digitalizálják az anyakönyvi iratokat

Antal Erika 2019. november 21., 16:59

Feldolgozzák és elektronikus adatbázisba helyezik az 1921-től napjainkig kiadott romániai anyakönyvi okiratokat a belügyminiszérium egyik új kezdeményezése révén.

Az anyakönyvi kivonatokat Bukarestbe szállítják. Az első adag már elindult. Forrás: Maros megyei lakosság-nyilvántartó hivatal

Amint Maria-Romela Bocheş, a Maros megyei lakosság-nyilvántartó igazgatóság jogtanácsosa a Székelyhonnak elmondta, az anyakönyvi hivataloknak száz évre visszamenőleg kell őrizniük a személyi vonatkozású iratokat, születési bizonyítványokat, házasságleveleket, elhalálozási bizonyítványokat és válási okiratokat, annak leteltével pedig a dokumentumok az állami levéltárba kerülnek.

Maros megye a Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Hargita, Brassó, Neamţ és Máramaros megyékkel együtt alkotott 4. számú csoportból a héten elsőként küldte el az első adag irathalmazt Bukarestbe, mintegy 2433 anyakönyvi kivonat másodpéldányát, hogy azokat elektronikusan feldolgozzák. A digitalizálás a jogtanácsos szerint a lakosságot szolgálja, ugyanis

ha valakinek szüksége van egy anyakönyvi kivonat másolatára, azt könnyebben előkereshetik az elektronikus adatbázisból.

„Jelenleg ha egy elveszett születési bizonyítványra vagy házassági levélre van szükségünk, akkor azt annak a helységnek a polgármesteri hivatalában igényelhetjük, ahol azt iktatták, illetve lakóhelyünk polgármesteri hivatalában” – magyarázta Maria-Romela Bocheş, hozzátéve, hogy az elektronikus adatbázis segít az ilyen jellegű eljárások megkönnyítésében. A központi adatbázist az anyakönyvi hivataloknak lehetőségük lesz használni, a személyi adatok védelmének szigorú betartásával – hangsúlyozta a jogtanácsos.

{A}

Maros megyéből az 1921-es esztendőig visszamenőleg 9300 iratot küldenek Bukarestbe digitalizálásra. Maria-Romela Bocheş elmondta, országos viszonylatban hozzávetőlegesen 75 millió anyakönyvi kivonat vár digitalizálásra, amelyet a tervek szerint 2021 végére fejeznek be.