Sertéspestissel fertőzött vaddisznót azonosítottak Segesvár környékén

Simon Virág 2019. november 21., 14:01

Kimutatták a sertéspestist a Maros és a Hargita megye határánál levő Héjjasfalva területén lelőtt vaddisznóban – jelentette be csütörtökön Mircea Dușă, Maros megye prefektusa. Ez a második eset Maros megyében, amikor vaddisznóban azonosítják a fertőző betegséget.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

A sürgősségi esetek bizottságának csütörtöki ülésén számolt be a prefektus arról, hogy a  Héjjasfalva községhez tartozó Erkeden lelőtt vaddisznóban fedezték fel a sertéspestist okozó vírust. Minden lelőtt állatból mintát vettek, és a kolozsvári szaklaboratórium egy esetben igazolta a fertőzést. A mintákat Bukarestbe is elküldték, onnan még nem érkeztek vissza az eredmények.

{A}

Az előírásoknak megfelelően azokat a személyeket és eszközöket, amelyek kapcsolatba kerültek a vaddisznó tetemével, fertőtlenítették. Péntekre a prefektus újra összehívja a sürgősségi esetek bizottságát, hogy eldöntsék, hol alkalmaznak karantént és milyen további óvintézkedések szükségesek. Dușă szerint mivel vaddisznótetemben azonosították a sertéspestist, nem kell intézkedéseket foganatosítsanak a magángazdaságokban és a farmokon lévő állatokkal, csupán az állatok szállítását fogják korlátozni.

November elején egy Szováta melletti vaddisznóban azonosították első alkalommal a sertéspestist Maros megyében.

{K1}