Számos, Székelyföldet érintő hokitervet is felvázoltak

Dobos László 2019. november 21., 13:52

Negyedik éve már, hogy évente egyszer Székelyföldre látogat a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) vezérkara, találkoznak a székelyföldi jégkorong vezetőivel, leltárt készítenek az elmúlt időszakról, megbeszélik a közös terveket.

Balról jobbra: Sipos Levente, Zsigmond Barna Pál, Such György, Tánczos Barna, Kovács Csaba és Nagy Attila Fotó: Gábos Albin

A hét közepén, szerdán és csütörtökön Erdélybe látogatott a magyar hokis vezérkar, a közös munka részleteiről Csíkszeredában, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tartott sajtótájékoztatón számoltak be. Az eseményen az MJSZ részéről jelen volt Such György elnök, Sipos Levente főtitkár, Kovács Zoltán szakmai alelnök, Misovitz Tibor és  Zsigmond Barna Pál elnökségi tagok, valamint Kovács Csaba, a Magyar Jégkorong Hírességek Csarnokának tagja. A Székelyföldi Jégkorong Akadémiát (SZJA) Tánczos Barna, a Mens Sana Alapítvány elnöke és Nagy Attila ügyvezető igazgató képviselte.

{A}

Tánczos kiemelte, hogy a kétnapos megbeszélésen a szakmai kérdések mellett szó esett a sportág és az együttműködés nemzeti vetületeiről is, ennek egyik pontja arról szól, hogy tavasszal, amikor a divízió 1/A világbajnokságon egymás ellen játszik a magyar és a romániai válogatott, közös szurkolói falut terveznek Ljubljanában.

Such György Fotó: Gábos Albin

Such György elnök elmondta, hogy a négy éve rendszeresen zajló székelyföldi látogatások során az MJSZ elnöksége megtapasztalhatja az itt zajló munkát, most pedig két fontos dologról döntöttek: a SZJA képviselője állandó meghívást kap a magyar szövetség szakmai bizottságába, illetve minden évben valamelyik magyar válogatott Csíkkarcfalvára tervezi összetartását.

Zsigmond Barna Pál, a székelyföldi jeges sportokat érintő infrastrukturális beruházások megvalósításának koordinációját és szakmai felügyeletét ellátó miniszteri biztos kihangsúlyozta, hogy 2014-től az Orbán-kormány kiemelt fontosságúnak tekinti a határon túli sport támogatását, mert a sport fontos szereppel bír az identitás szempontjából.

Zsigmond Barna Pál Fotó: Gábos Albin

Sipos Levente főtitkártól megtudtuk, hogy a magyar szövetségnél már a következő idényre készülnek, hogy ne kelljen majd kapkodni, a több évre szóló távlati tervekben pedig fontos szerepet kap az anyaországi és a székelyföldi hoki kapcsolatainak erősítése, egyebek mellett az edzők és játékvezetők felkészítése. Továbbá azt is tervezik, hogy a mentor-edzői programok egy részét Csíkkarcfalván fogják tartani.

Kovács Csaba Fotó: Gábos Albin

Kovács Csaba hangsúlyozta, hogy az évtizedek során a Székelyföldről érkező játékosok és edzők mindig „hozzátettek” a magyar hoki fejlődéséhez. Kovács elmondta:

Mindig is el fogjuk csalni a legjobb székely fiatalokat a magyar válogatottba. A magyar útlevéllel rendelkezőkre gondolok.”

Kovács reméli, hogy a tavaszi felnőtt vébén a magyar–román meccsen a két együttes nem ellenségként, hanem ellenfélként lép majd jégre, a mérkőzés magyar sikerrel zárul, a román csapat pedig benn marad a divízió 1/A jelű csoportban.