Mária-ünnep: templomszentelési emléknap

Molnár Melinda 2019. november 21., 09:51

Az esztendő utolsó templomszentelési emléknapján, november 21-én Mária templomban történt bemutatását ünnepli a keleti és a római katolikus egyház.

Fotó: Gábos Albin

Nyárádszereda leányegyházában, Nyárádgálfalván a templom titulusa a Boldogságos Szűz Mária bemutatása a templomban, és védőszentjét ünnepli ezen a napon a székelyudvarhelyi Magyarörmény Kulturális Egyesület tagsága és pártolóik is.

Az ünnep eredetileg a jeruzsálemi ószövetségi templom közelében, Mária feltételezett születésének helyén 543-ban a Szűzanyának ajánlott istenháza felszenteléséhez kötődik. Mária bemutatásának dátumát a hagyomány szerint számolták ki: a lánygyermekeket hetven nappal születésük után mutatták be a templomban az Úrnak. Giotto, Tiziano és számos más művész ábrázolta azt a jelenetet, amely Jakab apostol apokrif ősevangéliumában szerepel: hároméves korában Istennek ajánlották Máriát a szülei a templomban. A legszentebb Istenszülő belépése a templomba a címe egy 16. századi orosz ikonnak is.

{A}

Noha a Mária oltalmába ajánlott jeruzsálemi templom megsemmisült, a szentelési ünnep Keleten fennmaradt, a 8. század elején Konstantinápolyban is bevezették, 1166-ban pedig I. Manuél bizánci császár parancsolt ünnep rangjára emelte.

A Pray-kódexben 1200 körül jelen van ez az ünnep, ami arra utal, hogy a magyarok már az Árpád-korban átvették Bizánctól. Az Érdy-kódexben Asszonyunk Máriának templomba jelentéseként szerepel. A keleti egyház néhány egyházmegyéjében szabadon választott ünnepként ülték meg. Mária bemutatásának általános megünneplését V. Sixtus pápa 1585-ben hagyta jóvá.