Napirenden a bíró kizárása Borbolyék perében

Kovács Attila 2019. november 20., 19:19

Noha a bíró kizárására vonatkozó korábbi kérést elutasították, a Borboly Csaba és tizenkét másik személy elleni büntetőper szerdai tárgyalásán egy újabbat fogalmaztak meg. Erről a Hargita Megyei Törvényszék fog dönteni.

Ezúttal a Hargita Megyei Törvényszéknek kell döntenie a bíró kizárásáról Fotó: Veres Nándor

Elutasította a Marosvásárhelyi Ítélőtábla a Borboly Csaba ügyvédje által benyújtott, a per tárgyalását jelenleg vezető bíró kizárására vonatkozó kérést. A kizárást azért kérték, mert a Hargita Megyei Törvényszéktől kapott válasz alapján kiderült, hogy

az intézményben eddig nem voltak korrupciós ügyekre szakosított bírák, jóllehet a törvény ilyen ügyek tárgyalása esetén ezt előírja.

Mint Sergiu Bogdan ügyvéd ismertette, az ítélőtábla azért utasította el a kérést, mert úgy ítélte meg, hogy a védelem ezt nem tudta bizonyítani. Hozzátette, ez a törvényszék nem egyértelmű válaszának tulajdonítható, amely nem igennel vagy nemmel válaszolt, hanem azt írta, létrehoznak egy korrupciós ügyekre szakosodott bírói testületet, és több határozatot mellékeltek. 

{A}

Szerdán Borboly ügyvédje azt kérte, hogy a bíró forduljon ismét a törvényszék vezetőségéhez és kérjen egyértelmű választ, ugyanakkor hasonló kérést küldjön a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához is, mivel 2013-ban ott kezdődött a per tárgyalása.

A bíró erre azt mondta, a döntéssel megvárja az Európai Unió Bíróságának álláspontját, amely két bíróságtól már hasonló folyamodványokat kapott. Sergiu Bogdan ekkor közölte, újabb kizárást célzó beadványt nyújt be, mert a bíró bizonyíthatóan nem rendelkezett ilyen szakosítással, ugyanakkor

fenntartásai vannak az objektivitását illetően, mert láthatóan nagy nyomás nehezedik rá, hogy a régi ügy befejezését siettesse.

A kérésről később döntenek.

Elhúzódó eljárás

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2013-ban vádolta meg a Hargita megyei önkormányzat elnökét, Borboly Csabát közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbujtással, hamisított közokirat felhasználására való felbujtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel, vele együtt további tizenkét személyt küldtek a vádlottak padjára. A DNA szerint a vádlottak két megyei út – a Felsőboldogfalvától Erdővidékre vezető 131-es és a Csíkrákost Lóvésszel összekötő 124-es – egy-egy szakaszának felújítása során több mint 4,8 millió lejjel károsították meg Hargita megyét.