Beüzemelték a térfigyelő-rendszert Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2019. november 20., 17:27

A szerelési munkálatok és a beállítás, finomhangolás is befejeződött, immár az elvárásoknak megfelelően működik a gyergyószentmiklósi biztonsági térfigyelő-rendszer, pontosabban annak az első fázisa. A négy fő városbejáratnál figyelik a kamerák, hogy ki jön be, illetve ki hagyja el a helységet.

A monitorokon tisztán látható, hogy ki közlekedik a megfigyelt helyen Fotó: Gergely Imre

Szeptemberben kezdték el felszerelni a városbejáratokhoz a kamerarendszer első elemeit, és a tesztüzemmód alatt megtörténtek a finomhangolások is ahhoz, hogy a lehető legtökéletesebb képet kaphassák a rendszer felügyelői.

A kamerák a várost átszelő két országúton érkező, illetve kifelé haladó autókról készítenek felvételeket, rögzítik és azonosítják is a rendszámokat. Nagy Zoltán polgármester és Fodor-Vanyó Csaba, az önkormányzat műszaki igazgatója mutatták be a rendszer működését a helyi rendőrség székhelyén kialakított megfigyelőhelyiségben.

Példaként a városháza egyik autójának rendszámára kerestek rá, és a képernyőn megjelentek az adatok arról, hogy az illető jármű az elmúlt húsz napban mikor, melyik úton ment ki a városból, és mikor jött vissza.

A képernyőn az is pontosan látható volt, hogy ki vezette az autót és ki ült mellette az anyósülésen. Elsősorban erre alkalmasak a városbejáratoknál felszerelt kamerák, amelyek a nap 24 óráján át működnek. Mint bemutatták, az éjszaka közlekedő autók rendszámai is tisztán kivehetők.

{A}

A rendőrségi nyomozásokat segíthetik az így készülő felvételek, de a járőröző helyi rendőrök számára is hasznos a rendszer, hiszen ha bármi gyanúsat látnak a közlekedőket figyelve, gyorsabban és hatékonyabban tudnak intézkedni.

A felvételeket a törvény előírása szerint húsz napig tárolják.

Bővülni fog a megfigyelőrendszer

A biztonsági térfigyelő rendszer kiépítését több éve tervezi az önkormányzat, idén ennek alapjait építették ki. A szerver és a hozzá való eszközök beszerzése jelentette a költségesebb tételt, és ezért tellett most csak a 4 városbejáratnál felszerelt 12 kamerára. Innentől azonban bármikor bővíthető a hálózat, újabb kamerák csatlakoztatásával. Tervezik is, hogy a következő években sor kerül további kamerák vásárlására és felszerelésére. Egyszerre túl sok lenne a városnak a teljes lefedettség kiépítése. A mostani számítások szerint

38 ponton lesznek majd megfigyelő eszközök, azaz több mint száz kamera látja majd a köztereket, utakat.

Sajnos szükség van rá, hiszen gyakoriak a rongálások és egyéb kisebb-nagyobb kihágások vagy éppen bűncselekmények, amelyek elkövetőit így könnyebb lesz azonosítani, és ezáltal növelni Gyergyószentmiklós közbiztonságát – zárta a polgármester.

{K1}