Disznótetemeket találtak egy Vargyas melletti tóban

Bíró Blanka 2019. november 20., 14:36

Az állategészségügyi igazgatóság és a rendőrség is nyomozást indított, miután kedden délután két sertéstetemre bukkantak Erdővidéken, egy Vargyas melletti tóban.

Forrás: Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság

Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy őket kedden délután értesítették a tóban lévő tetemekről, aztán felvették a kapcsolatot a prefektúrával, a helyi állatorvossal és önkormányzattal. A tűzoltóság segítségét kérték, hogy a két állatot kiemeljék a tóból. Amikor csónak segítségével a partra vontatták a két tetemet, kiderült, hogy

a mintegy 130 kilogrammos sertések farkát levágták, ami arra utal, hogy tenyészetben nevelték, viszont sem fülszámot, sem más azonosítót nem találtak rajtuk.

Az elpusztult disznókból mintát vettek, amit szerda reggel küldtek el a laboratóriumba, a tetemeket pedig elásták. Az akcióban részt vevő személyeket és felszereléseket fertőtlenítették.

Az állategészségügyi hatóság is vizsgálatot indított, ugyanakkor értesítették a rendőrséget, hogy kiderítsék, honnan származnak az elpusztult disznók.

{A}

A háromszéki hatóságok állandó készültségben vannak a sertéspestis terjedése miatt, az elmúlt hónapokban a vaddisznó-állományban terjedt a betegség, az erdővidéki vadászterületeken már összesen húsz elhullott vaddisznót találtak. Év eleje óta hét házisertésnél mutatták ki a vírust, a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, Sepsikőröspatakon és az erdővidéki Nagyajtán.

{K1}