Négy év után lehet újra oktatás a Csodavilág épületében

Barabás Orsolya 2019. november 20., 18:47

2016 júliusában kezdték el a bővítési munkálatokat a gyergyószentmiklósi Csodavilág Napközi Otthonban. A nyertes pályázatban az szerepelt, hogy többek között beépítik az intézmény tetőterét, megnagyítják az ebédlőt. A kivitelezés során azonban nem várt problémák kerültek felszínre.

Évek óta várják a szülők a „Ceruzás napközi” újranyitását Fotó: Barabás Orsolya

A Fogarasy Mihály Általános Iskolához tartozó Csodavilág napközi bővítésének elkezdésekor senki nem gondolta, hogy több évre költözik át az intézmény a Pitypang Óvoda épületébe. Az elmúlt években azonban többször is elkezdték, majd leállították a munkálatokat a nem várt problémák miatt, nemrégiben pedig egy újabb munkafázisnak fogtak neki.

„A régi épület felújításakor folyamatosan olyan strukturális problémák adódtak, amelyeket meg kellett oldani annak érdekében, hogy biztonságos legyen.

Reméljük, már az utolsó fázishoz érkeztük, és az alapmegerősítést követően elkezdődhetnek a belső munkálatok.

Arra készülünk, hogy a következő tanévet itt tudják kezdeni a gyerekek” – hangsúlyozta Nagy Zoltán polgármester.

Aláásott betonpillérekkel erősítik meg az épületet Fotó: Barabás Orsolya

Az eredeti elképzelések során nem gondolták, hogy a teljes tetőzet kicserélésére szükség lesz, de amikor azt is megoldották, akkor a falak kezdtek süllyedni. Azt követően, hogy megerősítették az alapot, észrevették, hogy az ingatlan hátsó részének irányába süllyed az egész épület. Ezért az elmúlt napokban a fal alatt átástak, és betonpilléreket öntöttek 1,90 méter mélységben, amelyre a falat fém merevítővel fogatják rá kívül és belül, így ezekre terhelődik majd a súly.

Hamarosan elkezdődhet a belső terek felújítása Fotó: Barabás Orsolya

Kormánytámogatásból szerették volna megoldani az intézmény bővítését, a 794 ezer lej azonban a strukturális problémák miatt nem elegendő, közel ugyanekkora összegre van még szükség. Hargita Megye Tanácsa 300 ezer lejjel támogatja a munkálatok folytatását, és a gyergyószentmiklósi önkormányzat a jövő évi költségvetésből még 400–500 ezer lejjel kell majd hozzájáruljon a beruházás befejezéséhez.

Fotó: Barabás Orsolya

{A}