Új nevek az olimpikonok emlékművén

Dobos László 2019. november 20., 14:19

Elkezdődött a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya előtt álló olimpikon-emlékmű felújítása. A 2004-ben készült oszlopokra felkerülnek az elmúlt 14 évben olimpiákon szerepelt sportolók és edzők nevei is.

Tisztelet a székelyföldi olimpikonoknak. Nevük fennmarad az utókornak Fotó: Gábos Albin

Az emlékmű 15 évvel ezelőtt készült Borbáth István Ágoston testnevelő tanár kezdeményezésére, most is ő járta ki az útját annak, hogy új nevek kerüljenek fel a márványoszlopokra.

Tizenöt évvel ezelőtt, 2004 októberében, nyolc év kilincselés és utánajárás után sikerült megvalósítania tervét Borbáth István Ágoston testnevelő tanárnak, sífutó- és biatlonedzőnek. A márványoszlopokra azoknak az olimpikonoknak és olimpiákon részt vett edzőknek a neve került fel, akik Hargita megyében születtek vagy Hargita megye képviselőiként vettek részt ötkarikás játékokon.

Fotó: Gábos Albin

Pótlás is történik, felkerülnek azoknak a nevei, akik 1924 és 2004 között részt vettek az olimpiákon, de valamilyen ok miatt 2004-ben kimaradtak.

Ennek folytatásaként azoknak a neve szerepel, akik Torinóban (2006), Pekingben (2008), Vancouverben (2010), Londonban (2012), Szocsiban (2014), Rio de Janeiróban (2016) és Pjongcsangban (2018) ott voltak a nyári és téli ötkarikás játékokon.

Fotó: Gábos Albin

Névsor örökíti meg az olimpikonok emlékművén azoknak az edzőknek a nevét, akik az olimpiákra kijutott sportolókat felkészítették, de nem minden esetben jutottak ki az ötkarikás játékokra.

Fotó: Gábos Albin

Tizenöt évvel ezelőtt véséssel kerültek a nevek a márványoszlopokra, ezúttal korszerűbb, homokfúvásos eljárással készülnek a betűk és a számok – tudtuk meg Borbáth István Ágostontól.

{A}