Bölcsődék épülnek Marosludason

Simon Virág 2019. november 19., 17:53

Két, egymástól független terv alapján és pénzforrásból épül bölcsőde Marosludason, ahol sok olyan fiatal család van, amelyben nehézséget jelent, hogy a kisgyermeket nem tudják megbízható oktatási intézménybe íratni.

Az uniós résztámogatásból megépülő 41 férőhelyes bölcsőde építési helye Fotó: Marosludasi önkormányzat

Marosludas alpolgármestere, Kis István érdeklődésünkre elmondta, hogy jelenleg a városban egyetlen bölcsődei csoport működik, húsz hellyel, ahol fogadják a 0–3 év közötti kicsiket. A városházán viszont több mint harminc kérés van benyújtva, hiszen a gyermeknevelési szabadságról munkába visszatérő édesanyák közül sokaknak nincs kire hagyniuk kicsinyeiket.

Felismerve ezt hiányt a polgármesteri hivatal uniós pályázatot nyújtott be egy 41 férőhelyes bölcsőde megépítésére. A sikeres pályázat nyomán egy új épületet fognak készíteni, amelyben három bölcsődei csoport kap majd helyet.

Mint Kis Istvántól megtudtuk, az épület a város legfiatalabb negyedében, a Jövő negyedben lesz felhúzva, amelynek tömbházait a 90-es évek elején építették. Itt többnyire fiatal családok laknak.

{A}

A polgármesteri hivatal tulajdonában levő telekre, egy volt kazánház udvarára, húzzák fel az épületet, amely a szerződés értelmében 31 hónap alatt kész kell legyen, vagyis 2022-re. A beruházás összértéke 6 014 598 lej, ebből az uniós támogatás  1 441 212 lej, a többit helyi költségvetésből kell biztosítani.

Marosludason már épül egy oktatási intézmény a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának keretében.

Az ingatlan a marosludasi református templom szomszédságában lesz, az egyház által megvásárolt telken. Az építkezést már a nyáron elkezdték, tervek szerint a telken álló ház tetőszerkezetét teljesen kicserélik, megemelik, hogy lehetővé tegyék, hogy majd manzárdot alakítsanak ki. Az épületben három óvodai csoport fog majd működni, és egy másik épületrészben a bölcsődei csoport, amelyre oly nagy igény van Marosludason.