Régi tervrajzokat, találmányok szabadalmait gyűjti a Maros Megyei Könyvtár

Antal Erika 2019. november 19., 12:43

Új kezdeményezéssel fordul marosvásárhelyi és Maros megyei olvasóihoz a Maros Megyei Könyvtár: egy olyan állományt szeretne létrehozni az intézmény, amely a megye műszaki és tudományos dokumentumait tartalmazza. 

A Teleki Tékában is várják a könyvtár iránti érdeklődőket Fotó: Haáz Vince

Ahogy Indira Toderel könyvtári szóvivő a sajtónak elmondta, ennek az ötletnek a megvalósításához kérik a lakosság segítségét.

Akiknek ilyen, vagy hasonló jellegű dokumentumok vannak a birtokában, a nagyapától, nagybácsitól, vagy valamely más rokontól maradt hátra, kérjük, adományozzák a könyvtárnak

– fogalmazott. Hozzátette, hogy az összegyűjtött anyagot feldolgozzák, katalogizálják, egy külön adatbázisban gyűjtik össze, és az olvasók és a kutatók számára is hozzáférhetővé teszik.

{A}

A Maros Megyei Könyvtár népszerűsítését szolgálja a november 18-22. közötti Nyitott kapuk rendezvénysorozat. A Kultúrpalotában működő „nagykönyvtár” mellett a lakónegyedek kisebb könyvtárai is bekapcsolódnak a kulturális, tudományos, szórakoztató események sorába. A szervezők a felnőtt olvasóik mellett a kisgyerekekre és a tinédzserekre is gondoltak, számos román és magyar nyelvű program várja őket.

Könyvtárosok vezetnek végig az érdekességek között Fotó: Haáz Vince

A Kultúrpalotában Agyagási Hajnal, a Teleki Tékában Lázok Klára és a volt Park Hotel épületében működő részleget Doina Vanca kalauzolásával lehet bejárni, megismerkedni a különböző könyvtári gyűjteményekkel, érdekességekkel.

A könyvtár napjai során megszervezik az Ajándékkönyvek hetét is, amikor az olvasók adományait kínálják fel az érdeklődőknek. A megtalált könyvek hete keretében pedig törlik az olvasók késedelmi díjait, amennyiben visszaszolgáltatják a kikölcsönzött könyveket.