Erzsébet, a gondoskodó szeretet szentje

Molnár Melinda 2019. november 19., 10:27

Mindössze négy évet töltött Magyarországon Árpád-házi Szent Erzsébet, élete további két évtizede Thüringiához, német földhöz kötötte. Több mint nyolcszáz év távlatából is az evangéliumi szeretet egyetemes példája.

A gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium. Archív Fotó: Kristo Robert

Alakját a legnagyobb festők örökítették meg. A ferences harmadrend, a ciszterciek, az Erzsébet-apácák és jótékonysági szervezetek patrónusa. Pékek, koldusok, özvegyek, árvák, ártatlanul üldözöttek, csipkeverők, fátyolkészítők kérik pártfogását. Nevét viseli az oroszhegyi, Erzsébet nevűekből álló kórus.

Liturgikus emléknapján jelképei közül a kenyér és a rózsa a templomok oltárára kerül – az áldó szertartás után a gondoskodó szeretet látható jeleit a rászorulók, illetve a kiválasztottak kapják meg.

A népi megfigyelés jeles, főleg időjárásjósló napként tartja számon: enyhe telet jelez, ha esik. „Ha Erzsike megrázza a dunyháját”, az havazást jelent. Másutt úgy tartják, ha „a pendelyét rázza meg”, akkor a karácsony is fehér lesz. Mondják, amilyen az Erzsébet-napi időjárás, olyan lesz a december.

Ünneplések

A marosvásárhely-meggyesfalvi Szent Erzsébet-plébániatemplom búcsús szentmiséjén, kedden 17 órától Opra István oroszhegyi plébános mondja a homíliát. Létrejöttének negyedszázados évfordulóját hálaadó szentmisével, irodalmi előadással és jótékonysági vásárral ünnepli a Gyimes-völgye első középiskolája, a felsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium. A tanintézet tornatermében 11 órától tartandó szentmise főcelebránsa Tamás József püspök lesz, szónoka pedig Fodor András, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöki helynöke. A Csíkszentmártonhoz tartozó úzvölgyi kápolnában a szombaton 12 órától tartandó búcsú szónoka Papp Márton csíkszentkirályi plébános lesz.

{A}