A spanyolok ötöt gurítottak a románoknak

Józsa Csongor 2019. november 18., 23:52

Az első félidőben elintézték a pontok sorát. Egy esély még maradt a piros-sárga-kékeknek, hogy ott legyenek a kontinenstornán.

A negyedik helyen végzett a román válogatott a csoportjában Fotó: Rodrigo Jimenez/EPA/Agerpres

Hétfőn este zárult a labdarúgó Eb-selejtező F csoportja, Spanyolország Romániát fogadta. Az már korábban eldőlt, hogy a házigazda ott lesz a kontinenstornán, mint ahogy az is, hogy a vendégek egyenes ágon nem, csak a selejtezőből érhetik el az Eb-t.

A hispánok komolyan vették a feladatot, számukra annyi tétje volt a párharcnak, hogy győzelem esetén az első kalapból várhatják a sorsolást. Az elején megnyomták, a 8. percben már vezettek is, Ruiz közelről pöccintette be, miután Tătărușanu védte Carvajal lövését (1–0).

Körülményesek voltak a román építkezések, Ramos hibája kellett, hogy Pușcaș helyzetbe kerüljön, próbálkozását kitornázta a hálóőr. Csak egy gárda volt a pályán, tette azt, amit akart. A spanyolok a 33. percben már kettővel vezettek, szögletet követően Moreno bólintott a hálóba (2–0).

Még a szünet előtt kétszer „beköszöntek”. Teljesen kipasszolták a védelmet, Moreno duplázott. A játékrész hosszabbításában is Moreno volt az egyik szereplő, beadásába Ad. Rus felszabadítás helyett a saját kapujába küldte (4–0).

Fotó: Juanjo Martin/EPA/Agerpres

A második félidőben is a házigazda irányított, már nem volt annyira öldöklő a nyomásuk. A román válogatott is elért párszor az ellenfél tizenhatosáig. A vendégek cseréi hoztak valamelyest frissességet, de így is távol álltak a szépítéstől. A végjátékban Oyarzabal lőtt a jobb alsóba, kialakítva az 5–0-s végeredményt.

Az Eb-selejtezők során csupán Máltát és Feröer-szigeteket győzte le a Cosmin Contra által irányított román válogatott. Így is maradt esélye, hogy kijusson a kontinenstornára, valószínű, a jövő év márciusában sorra kerülő találkozókon már más lesz a szövetségi kapitány.

{A}

Labdarúgó Eb-selejtező, F csoport, 10. forduló:
Spanyolország–Románia 5–0 (4–0).
Wanda Metropolitano Stadion, Madrid. Vezette: Kulbakov (fehérorosz).
Gól: Fabio Ruiz (8.), Gerard Moreno (33., 43.), Adrian Rus, öngól (45+1.), Mikel Oyarzabal (90+1.).
Spanyolország: Kepa – Carvajal, Sergio Ramos (Albiol, 63.), Inigo Martinez Gaya – Fabian Ruiz, S. Buquets, Saul – S. Cazorla (Alcacer P. 67.), Morata, G.Moreno (Oyarzabal, 56.).
Románia: Tătărușanu – R. Benzar, Nedelcearu, Ad. Rus, Toșca – R. Marin (Cicăldău, 65.), T. Băluță – I. Hagi (Nistor, 73.), N. Stanciu, Fl. Coman (Mitriță, 56.) – G. Pușcaș.

{Z1}

{S1}