Fényes a múlt, ködös a jövő a birkózásban

Zátyi Tibor 2019. november 18., 20:20

Tökéletes évet zárt a székelyudvarhelyi birkózás, hiszen a marosvásárhelyiekkel közös csapattal három korosztályban is országos bajnoki címet szerzett. Kiváló eredmények ezek, azonban a jövő már nem ennyire fényes.

Gálfi Árpád polgármester szerint egy jól megalapozott sportstratégia a legjobb út Fotó: Erdély Bálint Előd

Tizenegy országos és négy meghívásos versenyen vett részt a Székelyudvarhelyi Fások SK 2019-ben, és sosem látott jó eredményeket ért el csapatszinten – indította a sajtótájékoztatót Ambrus Sándor, a Fások SK elnöke.

„Tizenhét leigazolt sportolóval vágtunk neki az évnek, kétharmaduk ifjúsági korosztályú, egyharmaduk pedig felnőtt. Ez is a tavaly megfogalmazott elképzeléseinket erősíti, hogy klubunk az utánpótlásra fekteti a legnagyobb hangsúlyt, hiszen anélkül gyakorlatilag nem létezik eredményes sportolás.

Mi továbbra is keressük az utunkat, hogy a különböző támogatásokból kapott összegekkel miként tudunk gazdálkodni, túlélni és egyben tervezni a jövőre

– tette hozzá. Ambrus kiemelte, hogy az anyagi gondokra az egyik megoldás az lenne, ha a Székelyudvarhelyi Városi Sportklub valamilyen formában átvenné a birkózószakosztályt.

„Voltak ez ügyben tárgyalásaink, ám ha a közeljövőben ez az út nem járható, mi akkor is folytatjuk. Számítunk a városi és a megyei tanács támogatására, azonban ezeket más formában kellene megkapnunk” – mondta.

Ambrus Sándor szerint a Fások SK továbbra is az utánpótlásra fekteti a legnagyobb hangsúlyt Fotó: Erdély Bálint Előd

A sajtótájékoztatón részt vett Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere is. „A városvezetésnek kiemelten fontos a sportklubok és a sporttevékenységek támogatása. Ehhez egy jól elképzelt sportstratégia kidolgozása szükséges. Az utánpótlás-nevelés minden sportágban nagyon fontos, a gyermekeinknek jövőképet kell biztosítani.

Az csak a javukra válik, ha közösségben vannak, versenyeznek, együtt járnak kiszállásokra, és nem a számítógép vagy a telefon előtt töltik a napjaikat

– fogalmazott az elöljáró.

Bodrogi Csaba edző kiemelte, a legnagyobb gond az, hogy nem tudják itthon tartani a sportolókat Fotó: Erdély Bálint Előd

Gálfi kiemelte, hosszú távú, biztos sportstratégiára van szüksége a városnak. „Hál’ istennek, rengeteg sportág működik Székelyudvarhelyen, erre mindannyian büszkék lehetünk. Ám ahhoz, hogy ezek a sportágak megfelelően működjenek, hosszú távú stratégiára van szükség. Fontos szempont, hogy miként lehet mindent úgy összehangolni, hogy az mindenkinek megfelelő legyen, mivel jelenleg nagyon nehéz az, hogy minden sportágat egyformán és maximálisan támogassunk.”

A polgármester szerint nagyon jó példa a Székelyföldi Kézilabda Akadémiánál kiépített hármas pillér.

„A magyar kormány, a székelyudvarhelyi önkormányzat és a vállalkozók működtetik a kézilabda-akadémiát. Ebben látom a hosszú távú jövőt, szeretném, ha ebbe az irányba mozdulnánk el. Ehhez viszont jó menedzsment, stratégia, szakemberek kellenek. Olyan alapot kell most lefektetni, amire hosszú távon lehet építkezni. Ez a mi feladatunk” – emelte ki.

{A}

Bodrogi Csaba, az Iskolás Sportklub birkózóedzője szerint egyedülálló dolog az országban, hogy mindhárom korosztályban egy közös csapathoz jutott a csapatbajnoki cím.

„Nem hiszem, hogy valakinek ebben a sportágban sikerült ezt eddig elérnie, mint nekünk. Januárban nagyon jó döntést hoztunk, amikor összefogtunk Marosvásárhellyel, mivel önerőből egyik klub sem tudta volna elérni ezeket a kiváló eredményeket. A bajnoki címekhez elengedhetetlenek a támogatások, hiszen ezekből sikerült felszereléseket, formaruhákat, vitaminokat vásárolnunk a sportolóknak, akik kiváló eredményekkel hálálták meg a bizalmat. És nem utolsósorban hosszú évek után sikerült egy eredményjelző táblát is beszereznünk” – mutatott rá.

A vadonatúj eredményjelző Fotó: Erdély Bálint Előd

A birkózóedző emlékeztetett arra, hogy az eredményes év ellenére nagyon nehéz helyzetben van a sportág. „Ha a mázat levesszük, akkor a valóság nem szép:

a hosszú évek során kinevelt sportolóink lassan kikopnak, abbahagyják a birkózást, másfelé mennek. Nekik is meg kell élniük valamiből, mi pedig nem tudjuk magunkhoz láncolni őket, erre mihamarabb megoldást kellene találni.

Jövőre megpróbáljuk megismételni az idei eredményeket, de nagyon nehéz lesz. Most az utánpótlás-nevelésre kell helyeznünk a hangsúlyt, új generációt kell kinevelnünk. Lassan, okosan, 5–6 év alatt elérhetünk oda, hogy ismét olyan évünk legyen, mint a 2019-es” – zárta beszédét.

László Szabolcs, a Fások SK alelnöke és edzője az idénre maradt versenyekről is beszélt. December 4-én rendezik a Székely Liga második kiírását a birkózóteremben, előtte, november 29-én pedig a jubileumi kiírásához érkezett, 20. Verestóy Tibor Emlékversenyen méretkeznek meg a legfiatalabbak a városi sportcsarnokban.