Ismét lehet európai egészségügyi kártyát igényelni

Széchely István 2019. november 19., 08:13

Közel egyéves leállás után újrakezdődött az európai egészségügyi kártyák nyomtatása, így a papíralapú igazolások helyett ismét plasztikkártyákat nyomtatnak a külföldre készülő kártyaigénylőknek. Feltéve ha az elmúlt egy évben nem kérelmeztek igazolást.

Kártya és kártyahelyettesítő igazolás. Mindkettő használatban marad az érvényességi idejük lejártáig Fotó: Erdély Bálint Előd

Péntektől újrakezdődött az európai egészségügyi kártyák nyomtatása Romániában, miután az Országos Egészségbiztosítási Pénztár három évre szóló keretszerződést kötött egy gyártóval a kártyák előállítására.
Az előző megállapodás érvényessége múlt év végén járt le, így 2018. december 13-án leállt a kártyák nyomtatása, és a szerződésmegújítási bonyodalmak, illetve a hosszas közbeszerzési eljárás miatt csak most kezdődött újra.

A köztes időszakban a külföldre készülő, egészségbiztosítással rendelkező kártyaigénylőknek papíralapú igazolást állítottak ki a megyei egészségbiztosítási pénztáraknál. Időközben – alig két hónappal a nyomtatás országos leállása után – a képviselőház elé került a kártyák érvényességének egyről két évre történő meghosszabbítását előíró törvénytervezet, és meg is szavazták azt, ugyanis az Európai Unió részéről elvárás volt, hogy a tagországokban összehangolják az egészségügyi kártyák érvényességi idejét.

Így Romániában a plasztiklapok helyett kiállított papírigazolások érvényessége is két évre nőtt. Ezeket nem is lehet kártyára cserélni,

ugyanis – mint Duda Tihamértól, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatójától megtudtuk –

addig, ameddig érvényben van a két évre kiállított igazolás, nem igényelhet kártyát a biztosított.

„Írja rajta, hogy meddig tart az érvényességi ideje. A lejárati idő utolsó hónapjában lehet újat igényelni. Tehát ha például jövő év július 5-én jár le valakinek az igazolása, akkor július 5. után igényelhet újat, hamarabb a rendszer nem fogadja el” – magyarázta az intézmény vezetője.

11 ezren igényelték

A megyei egészségbiztosítási pénztár által rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint a kártyanyomtatás leállása óta eltelt közel egy évben valamivel kevesebb mint 11 ezren igényeltek európai egészségügyi kártyát Hargita megyében. Ők mindannyian kártyahelyettesítő papírigazolást kaptak. Valószínűleg a kártyanyomtatás leállása lehetett az oka annak is, hogy az előző évekhez képest idén jelentősen csökkent a kérelmezések száma, a korábbi esztendőkben ugyanis meghaladta a 18 ezret az igénylők száma.

{A}

Az európai egészségügyi kártya igényléséhez egy formanyomtatványt kell kitölteni, majd azt benyújtani a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz. A plasztiklapot – amelynek költségét az egészségbiztosítási alapból fedezik – egy héten belül postás viszi ki az igénylő lakcímére. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanakkor vizsgálja egy applikáció bevezetésének lehetőségét is, hogy az igénylőknek ne kelljen személyesen felkeresniük az egészségbiztosítási pénztárt, hanem elektronikus úton is benyújthassák kérésüket az intézményhez.

Mire jogosít fel?

Az európai egészségbiztosítási kártya ingyenes sürgősségi egészségügyi ellátást biztosít tulajdonosának az Európai Unió huszonnyolc tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban. Az egészségbiztosítással rendelkező romániai állampolgárok kártya, illetve igazolás hiányában is jogosultak az ingyenes sürgősségi ellátásra külföldön, ám ez esetben onnan kell felvenniük a kapcsolatot a megyei egészségbiztosítási pénztárral, amely kérésre kiállítja az igazolást és elküldi abba a külföldi egészségügyi intézménybe, ahol az ellátást végzik. A sport- és munkabalesetek során szerzett sérülések sürgősségi ellátását nem fedezi a kártya, mint ahogyan a tervezett külföldi kezelések költségét sem.