Véglegessé vált a szentegyházi polgármester összeférhetetlensége

Kovács Attila 2019. november 19., 10:27

Elveszítheti tisztségét Szentegyháza polgármestere, miután véglegessé vált hivatali összeférhetetlensége. Noha a jogászok szerint Molnár Tibor esetében az ügy már elévült, a városvezető azt mondta, ha felfüggesztik tisztségéből, lehet, nem fordul bírósághoz, hogy azt visszaszerezze.

Molnár Tibor kezdett betelni azzal, hogy ebben a rendszerben „nem a tisztesség érvényesül” Fotó: Erdély Bálint Előd

Néhány napja a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék jogerős döntéssel elutasította a polgármester által 2017 márciusában benyújtott fellebbezést, ezzel véglegessé vált az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) három és fél éve nyilvánosságra hozott, összeférhetetlenségre vonatkozó megállapítása. Molnár Tibor esetében, aki akkor még Szentegyháza alpolgármestere volt, az ANI 2016 áprilisában állapította meg az összeférhetetlenséget. A jelentés szerint

az elöljáró 2011 októbere és 2014 júniusa között alpolgármesterként a helybéli Tamási Áron Általános Iskola vezetőtanácsi tagja is volt,

ezzel pedig megsértette a 2003. évi 161-es számú, a köztisztségek gyakorlása átláthatóságának biztosítását, a korrupció megelőzését és büntetését célzó törvény előírásait. A városvezető a megállapítás után jogi útra terelte az ügyet, és a Marosvásárhelyi Ítélőtáblánál támadta ezt meg, de keresetét elutasították. Ezután fellebbezett a legfelsőbb bírósághoz, ahol több mint két és fél év telt el a tárgyalásig, de az eredmény nem változott: helybenhagyták az ítélőtábla által hozott végzést, ezzel az jogerőssé vált.

Változott a törvény

Korábban megszokott eljárásnak számított, hogy miután a prefektusi hivatalnak továbbítják a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék erre vonatkozó határozatát, a kormányhivatal vezetője rendeletet ad ki, amelyben tudomásul veszi a választott tisztségviselő mandátumának megszűnését. Ilyenkor a városvezetői feladatköröket az alpolgármester gyakorolhatja a helyi önkormányzati képviselő-testület megbízása alapján.

{A}

Az összeférhetetlenségi ügyeket illetően idén viszont változást hozott a márciusban megjelent 54-es számú törvény, amely több jogszabályt, köztük az ANI működését szabályozó 2007. évi 144-es számú törvényt is módosított. Eszerint

a köztisztséget betöltő személyek az összeférhetetlenség megállapítása utáni három év elteltével elévülés miatt nem vonhatók felelősségre.

Molnár Tibor kérdésünkre azt mondta, a jogászok szerint az ő ügye is elévült, de megvárja a prefektus véleményét, addig nem szeretne semmit mondani a továbbiakról. Példaként a nagyszebeni polgármester esetét hozta fel, akinek mandátumát szintén megszüntették, de a bírósághoz fordult, és visszahelyezték tisztségébe. A Szeben Megyei Prefektusi Hivatal pedig hiába fellebbezett ebben az ügyben, a Gyulafehérvári Ítélőtábla is helybenhagyta az ítéletet.

Molnár Tibor viszont úgy fogalmazott, ő

kezdett jóllakni ezzel a rendszerrel, amelyben tizenkettedik éve dolgozik, mert úgy látja, nem a tisztesség érvényesül.

Nem is képviseltette magát a legfelsőbb bíróság előtt, és ha a prefektus a mandátum megszűnéséről rendelkezik, akkor ezt a rendeletet valószínűleg nem fogja bíróságon megtámadni – közölte.