Parajdi medvegázolás: nem érzi magát hibásnak Hargita megye prefektusa

Kovács Attila 2019. november 18., 16:45

Nem kapott egyelőre semmilyen hivatalos értesítést arról, hogy elkezdődött volna a tisztségéből történő eltávolítás folyamata – közölte hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa.

Jean Adrian Andrei szerint hiányosságokra világít rá az elgázolt medve ügye Fotó: Gábos Albin

A kormánybiztos menesztéséről azután beszélt a belügyminiszter, hogy a szombat este Parajd közelében elgázolt és megsérült medve vasárnap kora délutánig agonizált az út közelében, majd az úttestre kúszva, mert az illetékesek a környezetvédelmi minisztérium engedélyének hiányában óvakodtak lelőni.

{K1}

A prefektus szerint a leváltásról a miniszterelnök dönthet a közigazgatási és belügyminiszter javaslatára, erről pedig kormányhatározat kell szülessen. A medvegázolásról azt mondta, közúti baleset történt, és nem sürgősségi eset, amely vészhelyzeti intézkedéseket követelt volna, mint az tűzvészek, árvizek, földrengések, földcsuszamlások, robbanások, vagy hasonlók esetében. Hozzátette, a medve elgázolása nem egyedi eset, számos hasonlóra volt példa eddig.

{A}

Hiányzó szabályozás

Fontosnak tartotta felhívni a figyelmet viszont a hasonló esetekben történő beavatkozás megfelelő szabályozásának hiányára, mert, mint mondta, a jelenlegi törvényekből ez hiányzik. ,

A környezetvédelmi minisztérium szerint a prefektus nem végezte megfelelően a feladatát. De a törvény a környezetvédelmi minisztériumra, és az ennek alárendelt intézményekre bízza az intézkedést, és a kilövés jóváhagyását is

– mutatott rá, több jogszabály közül utolsóként egy idén életbe lépett miniszteri rendeletet említve. Mint elmondta, szombaton este a baleset után a Hargita Megyei Környezetőrség vezetője folyamatosak kapcsolatban volt a szaktárcával, de ott egy igazgató azt mondta, este már nincs lehetőség a szükséges kilövési engedély kiadására. Őt viszont csak vasárnap reggel 8 órakor értesítette a környezetőrség vezetője a helyzetről.

Fotó: Gábos Albin

Emlékeztetett, hogy a helyszínre érkezett állatorvos, aki vadász is, engedély hiányában nem vállalta a kilövést, a prefektus szerint jogosan, mert azt kockáztatta volna, hogy orrvadászat miatt eljárás indul ellene. Arra is kitért, hogy

sem a Milvus Csoport, sem a marosvásárhelyi állatkert nem vállalta a nagy termetű, mintegy 400 kilós sebesült vad elszállítását, amelyről a boncolás után derült ki, hogy a töréseken kívül súlyos belső sérülései is voltak, amelyek mindenképp a halálát okozták volna.

Az engedélyt végül vasárnap 10.28 órakor kérte az illetékes vadásztársulat vezetője, a minisztérium ezt 12.32-kor adta ki, az állatorvos pedig 6 altatólövedéket használt fel a nagyvad elkábításához, mielőtt végzett vele.

{K2}

„Módosítani kell a törvényeket”

,,Újra kell gondolni az ilyenkor alkalmazható procedúrákat, és módosítani kell a törvényeket” – hívta fel a figyelmet Jean Adrian Andrei, megemlítve, hogy a vadászati törvény módosításához szükséges javaslatokat már két éve eljuttatták az illetékesekhez, és többször jelezték a vadak okozta problémákat. Arról is beszélt, hogy

nem érzi magát hibásnak, az üggyel kapcsolatos beszámolóját eljuttatta a kormánynak, és remélhetőleg meggondolják tisztségből történő eltávolítását.

A prefektus nem kívánta kommentálni azt a kérdést, hogy lehet-e politikai oka is esetleges elmozdításának, azt mondta, ha távoznia kell, azt emelt fővel teszi.

{K3}