Abszurd és kivitelezhetetlen, hogy egyik megyéből a másikba szállítsák a medvéket

Simon Virág 2019. november 22., 21:34

Bár elég sok helyen elhangzik, s legutóbb egy román szenátor nyilvánosan is beszélt erről, abszurd és kivitelezhetetlen, hogy medvéket szállítsanak egyik megyéből a másikba – szögezték le érdeklődésünkre a szakemberek. 

Téli álmukra készülnek a medvék, zsírt kell felhalmozniuk Fotó: Haáz Vince

Marius Pascan Maros megyei szenátor nemrégiben dörgedelmesen nyilatkozott arról, hogy meg kell védni a Maros megyeieket a medvéktől, és meg kell akadályozni, hogy Brassó megyéből medvéket szállítsanak oda. A szenátor ezzel magyarázta, hogy napi szinten szó van a nagyvadak garázdálkodásáról, illetve hogy a közutakon gyakran ütnek el medvéket. Ugyanakkor meggyőződése, hogy az új kormány megoldja a medvekérdést, mert megértette, hogy emberéleteket veszélyeztető probléma.

Abszurd kijelentések

A medveköltöztetés kapcsán Papp Tamás, a Milvus Csoport vezetője érdeklődésünkre elmondta, neki is említették már ismerősei, hogy

biztosan teherautókkal hozzák Maros megyébe a medvéket, azért van ennyi.

Ezt azonban abszurdnak nevezte, hiszen aki arról beszél, hogy egy teherautóba felpakolják a nagyvadakat és idehozzák, az nem gondolkozott el arról, hogy az állatot be kell cserkészni, el kell altatni, majd elszállítani, ehhez pedig speciális eszközök, szakemberek kellenek.

Romániai szinten egy kézen megszámolható, hogy hány olyan csapat van, amely ezt meg tudja tenni,

és egyikük épp a Milvus, amely az utóbbi időszakban Szovátáról már több medvét is elköltöztetett. Papp Tamás úgy véli, az igazán problémás medvéket el kell vinni a zernyesti rezervátumba vagy le kell vadászni. Szerinte az elköltöztetés nem mindig sikeres, hiszen a medvék nagyon nagy területeket járnak be, és ha rászoktak a kukázásra, akkor könnyen visszatalálnak megszokott helyükre.

{A}

Téli álmuk előtt sokat kell enniük

A Milvus csoport biológusa, okleveles vadgazdája, Domokos Csaba szerint idén azért is jöttek ilyen közel a településekhez a nagyvadak, mert az erdőkben és a gyümölcsösökben nem volt elegendő termés, így máshol kellett élelmet keresniük.

Téli álmuk előtt a medvéknek sokkal többet kell enniük, több kilónyi zsírt kell felhalmozniuk. Akkor vonulnak el a védettebb területekre, amikor már nincs több élelem.

Mivel a földekről a terményt betakarították és egyre kevesebb ennivalójuk van, lassan, de biztosan el fognak vonulni, így előreláthatóan a következő hónapokban kevesebbet hallunk majd róluk.

Ami a medveköltöztetéssel kapcsolatos szóbeszédet illeti, Domokos Csaba megerősítette Papp Tamás kijelentését, miszerint nagyon kevés olyan csoport van, amely a medvét be tudja fogni, el tudja altatni. Amennyiben a problémás medvét a törvényes keretek között szeretnék elköltöztetni, az elsősorban azért nehéz, mert senki nem akarja befogadni. Az országban vannak nagy és medvék számára megfelelő területek, de az ottani vadásztársaságok nem akarják befogadni a problémás egyedeket. A Milvus csoport három medvét költöztetett el Szovátáról, és negatív kondicionálással próbáltak hatni rájuk, hogy többet ne menjenek az ember lakta területekre. Az idegen hangzású negatív kondicionálás ez esetben medvespray-jel való lefújást jelent, de betanított kutyákkal is meg lehet tépetni a medvét, hogy kerülje el a lakott területeket.

Domokos Csaba továbbá elmondta, ő személy szerint nincs meggyőződve arról, hogy jelenleg sokkal több kárt okoznak a medvék, mint 2016 előtt, amikor betiltották a kilövésüket. Mint kifejtette, az általa felügyelt Nyárád és Küküllő mentén a rezidens medvék mellett időnként lejönnek a hegyekből más medvék is, de nem lehet azt mondani, hogy szám szerint sokkal többen. Szerinte

részben azért tűnik úgy, hogy több nagyvad van a lakott területek környékén, mert a közösségi médiában, de a hírportálokon, televízióban is állandóan mindenki erről beszél.

Hozzátette, ha újra elkezdik vadászni a medvéket, az nem fogja jelentősen csökkenteni a számukat, de a nagyvadak óvatosabbak lesznek és kevésbé merészkednek majd lakott területekre.