Huszonnégy órán át a szegényekért

Bíró Blanka 2019. november 17., 18:40

Huszonnégy órás akciót szervezett a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete november 17-én, a szegények világnapján. A maratonhoz ötvenhat önkéntes csatlakozott, az éjszaka folyamán szendvicset, meleg teát, takarókat vittek a hajléktalanoknak, az éjjeli menedékhely lakóinak.

Fotó: Bíró Blanka

Süteményeket készítettek, élelmiszercsomagokat állítottak össze, ezeket napközben elvitték a Zathureczky Berta Idősek Otthonba, nagycsaládosoknak és a kórházba. Az önkéntesek filmklubot szerveztek a hajléktalanoknak, akik szentmisén vettek részt, majd meleg ebédet kaptak. Délután az önkéntesek az Erzsébet parkban gyerekjátékokat szerveztek, majd gitár- és énekszó mellett sálat, sapkát és plüssjátékot gyűjtöttek a rászoruló gyermekeknek.

Székely Róbert, a szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi vezetője, a hajléktalanszálló koordinátora elmondta, naponta tevékenykednek, hogy segítsék a rászorulókat, a hajléktalanokat, a másodszor megszervezett huszonnégy órás akció során viszont ezt is felülmúlták. Munkájuknak látszik az eredménye, hiszen a sepsiszentgyörgyi utcákon ma már csak két hajléktalan van, a legtöbb rászorulót, akik korábban a padokon, sokszor ittasan aludtak, sikerült becsatolni a rendszerbe, elfogadják a szabályokat, és a menedékhelyen húzzák meg magukat. További előrelépés, hogy

tizenhat személyt sikerült „kimenekíteni” a rendszerből, munkahelyet találtak, lakást béreltek számukra, figyelemmel követik a sorsukat, hogy helyt tudjanak állni.

A szállóban idén télen mintegy harminc állandó vendég lesz, miközben tavaly negyvenöten éjszakáztak a menedékhelyen.

{A}

„Induláskor nehezen értették meg és fogadták el a szigorú szabályokat (nem fogadnak senkit ittasan, kötelező tisztálkodni, a menhely pontos órarend szerint működik), de ma már hálásak a napi rutinért, tudják, hogy mindez valójában értük történik” – mondta Székely Róbert.

A szeretetszolgálat munkatársa a hasznos segítségnyújtásra hívta fel a figyelmet, azt kérve, hogy aki segítene év közben is, előtte tudakolja meg, mire van szükség. Rámutatott, kis csoportok, baráti társaságok, szomszédok fognak össze, hetente visznek meleg ételt a hajléktalanszállóra, és ez nagy segítség a hajléktalanoknak.