A székébe került a Hargita megyei prefektusnak a parajdi medvegázolás

Székelyhon 2019. november 17., 15:39

Menesztette tisztségéből Ion Marcel Vela belügyminiszter Hargita megye prefektusát, Jean-Adrian Andreit a Parajdnál történt medvegázolást követő helyzet nem megfelelő kezelése miatt.

Jean-Adrian Andrei. Archív Fotó: Barabás Ákos

A tárcavezető a Parajd és Szováta között szombat este elgázolt és vasárnap délig az út szélén agonizáló medve helyzetének nem megfelelő kezelése miatt indítványozta a prefektus leváltását – derül ki a belügyi közleményből.

{K1}

Ebben rámutatnak, „a prefektus a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottság elnökeként nem hozta meg a megfelelő intézkedéseket a probléma hatékony megoldása érdekében, bár a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség időben tájékoztatta az esetről és a sérült állat szenvedéséről”.

A belügyi közlemény értelmében további ellenőrzéseket végeznek, hogy megállapítsák, történt-e mulasztás az ügyben a minisztérium valamely központi struktúrája részéről.

Nem kellett volna engedélyre várni?

Az országszinten nagy port kavart eset kapcsán Costel Alexe környezetvédelmi miniszter a Realitatea Plusnak tett nyilatkozatában azt mondta, nem lett volna szükség bukaresti engedélyre a nagyvad ártalmatlanításához. „Ebben az esetben nem volt szükség bukaresti utasításra vagy jóváhagyásra. A 2010/323-es kormányrendelet értelmében a helyi hatóságoknak jogukban állt volna közbelépni. A környezetvédelmi minisztériumbeli kollégák ugyan jóváhagyták a kilövési kérést, holott a helyi hatóságoknak minden jogkörük meglett volna, hogy közbelépjenek” – fejtette ki az illetékes miniszter.

{K2}

Hozzátette, ebben a sajnálatos esetben világosan fogalmaz a törvény: a csendőrségnek és a körzeti állatorvosnak kell közbelépni. Alexe szerint először az állatorvosoknak kellett volna lépniük, és altatólövedékkel véget kell volna vetniük a nagyvad szenvedésének.

Elkerülni a hasonló eseteket

A helyi hatóságoknak jogukban kell álljon dönteni és helyi szinten közbelépni a parajdi balesetben megsérült medvéhez hasonló esetekben – véli a Hargita megyei önkormányzat elnöke, Borboly Csaba.

Sokáig szenvedett a vadállat, míg végül elaltatták és kilőtték Fotó: Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület

„Kérjük a medvekérdésben a beavatkozási folyamat decentralizálást, hogy helyben lehessen döntést hozni, ezért vállaljuk a felelősséget! Ez az eset jó példa arra, hogy a centralizált rendszer nem működik, ki kell várni az engedélyeztetés folyamatát, és vannak esetek, amikor nem lehet napokat várni, nem lehetnek veszélyben emberi életek, és nem nézhetjük végig az állatkínzást. Ez elfogadhatatlan!” – idézi Borboly Csabát a megyei önkormányzat közleménye, amely szerint a környezetvédelmi miniszter a Borbollyal folytatott beszélgetés nyomán adta ki a Parajdon elgázolt sérült medvére vonatkozó kilövési engedélyt.

{A}