Vászonszatyrokkal az élhető bolygóért

Antal Erika 2019. november 17., 12:32

Vászonszatyrot osztogattak a hétvégén a napi piacon a marosvásárhelyi Rotary Téka Klub tagjai és önkéntesei, illetve fonott kosárral mentek a vásárba, hogy bemutassák, így is lehet vásárolni, nincs szükség műanyagzacskókra.

Nagy István, a Rotary Téka Klub soros elnöke kosárral a kezében Fotó: Haáz Vince

Nagy István soros elnök javaslatára hosszú távú ökológiai projektet indít a marosvásárhelyi klub, amely Mit tehetek én a bolygónkért? szlogennel szervezi meg idei, november 23-i jótékonysági bálját.

Simonffy Katalin klubtag, televiziós újságíró a Székelyhonnak elmondta, az a céljuk, hogy ösztönözzék az embereket, tegyenek meg mindent az élhetőbb környezetért,

kíméljék a bolygót a fel nem bomló hulladéktól,

figyeljenek jobban a lakóövezetükben lévő kisebb-nagyobb zöldövezetekre, és bátorítsák a környezetüket is, hogy változtassanak a szennyező szokásaikon.

Csak kosárba, ne műanyagtasakba! Fotó: Haáz Vince

„Nagy feltűnést keltettünk, amikor a kosarainkkal megjelentünk a vásárban, ahogy a vászonszatyrok iránt is nagy volt az érdeklődés” – számolt be a sikeres akcióról Simonffy Katalin, hozzátéve, hogy ki-ki saját magáért gondolkodjon el azon, mit tehet a tisztább bolygóért.

„Sok ember arra vár, hogy valaki majd megteszi helyette, de hiába. Mert

sem polgármesterek, sem miniszterek, sem nemzetközi szervezetek nem tudják csökkenteni a háztartások növekvő szemétmennyiségét. Erről mindenki maga tehet.

Például azzal, hogy leszokik a műanyagzacskókról, a műanyag palackokról, kosárral, vászonzacskóval megy piacra, áruházba és a visszaváltható borvizes üvegeket részesíti előnyben” – fogalmazott a Rotary Téka Klub tagja.

Jó példát mutatnak a rotarysok Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi klub civil szervezetekkel és médiapartnerekkel szövetkezve hosszú távú programot tervez. Elsőként a vásárlókat szólította meg a hétvégi akciójával, jövőre pedig iskolásoknak, egyetemistáknak szóló, többlépcsős projektet tervez a fenntartható fejlődés és környezettudatos életvitel témában.

{A}