Jóváhagyták a kilövést, elvitték a medvét – frissítve

Kovács Eszter 2019. november 17., 11:41

Felháborítónak tartja a kialakult helyzetet a Parajd kijáratánál szombaton este elgázolt medve kapcsán Mărmureanu-Bíró Leonárd. A Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület igazgatója szerint mindenki a vadászoktól várja a megoldást, holott az minisztériumi szinten kellett volna megszülessen még a baleset estéjén.

„Nincs az a vadász, aki kilövési engedély nélkül meglövi a medvét, mert odakerülünk, mint a szebeni kolléga, aki ellen eljárás indult, mert önvédelemből megölte a rátámadó medvét” – jegyezte meg. Az egyesület még szombaton benyújtotta a kérést a sérült állat kilövésére, most várnak – Mărmureanu szerint –, „hogy vasárnap vajon milyen gyorsan dolgozik a környezetvédelmi minisztérium”.

{K1}

A vadászegyesületnél egyébként már hetekkel ezelőtt kértek két parajdi, illetve egy homoródalmási medve kilövésére engedélyt, ám mai napig válasz nem kaptak. A most elgázolt medve azonban nem a Parajdon garázdálkodó nagyvadak egyike, csupán rosszkor volt rossz helyen – mondta el a Székelyhonnak a vadászegyesület igazgatója, aki szerint

szenved az elütött medve, nagyon sajnáljuk, de senki, egy vadász sem vállalja be, hogy meglője.

Áthidaló megoldásként kiszállnak a helyszínre, megpróbálják elaltatni a sérült állatot és elszállítani az út mellől. „De ettől függetlenül a helyzet nem oldódik meg, máshol fog szenvedni a medve, csupán nem lesz szem előtt” – summázott Mărmureanu-Bíró Leonárd.

Fotó: Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület

A helyszínen, a Parajd és Szováta közötti 13A jelzésű országúton rendőrök irányítják a közlekedést, és csendőrök biztosítják a környéket.

A környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta a kilövési kérelmet, így a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület vadászai véget vetettek a Parajd és Szováta között elgázolt medve szenvedésének.

Húsz órába telt, hogy megszülessen az engedély – jegyezte meg lapunknak Mărmureanu-Bíró Leonárd, a vadásztársulat vezetője. „Úgy néz ki, vannak olyan kivételes, nagy port kavaró esetek, amikor majdnem időben mozdul a minisztérium” – tette hozzá a vadász. A nagyvad tetemét időközben elszállították az úttestről, így a közlekedés akadálytalanul folyhat az érintett útszakaszon.
Előbb elkábították, és aztán lőtték ki a szombat este Parajdon elgázolt és súlyosan megsérült medvét. A Hargita megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője, Ladó Zsolt szerint az állatnak három lába is eltört a balesetben, így nem tudott volna életben maradni az erdőben – mondta el a főállatorvos az Agerpres hírügynökségnek.

A Hargita Megyei Környezetőrség főfelügyelője, Balla Izabella azt mondta, vasárnap 10 óra 30 perckor kapták meg a medve kilövésére vonatkozó igénylést a Nagyküküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesülettől, az általa vezetett intézmény és a környezetvédelmi ügynökség is kedvezően véleményezte azt, majd a környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta a nagyvad kilövését. A medvét lelőtték a vadászok, majd eltávolították a tetemet az úttestről.

Vasárnap reggel korlátozták a forgalmat a Parajd és Szováta közötti 13A jelzésű országúton, ugyanis a szombat este elgázolt, sérült medve az éjszaka folyamán az úttestre vonszolta magát.

{A}