Rajz Attilára emlékeztek Székesfehérváron

Dobos László 2019. november 16., 21:36

Az öt éve tragikusan elhunyt csíkszeredai születésű Rajz Attila jégkorongozóra, Tilura emlékeztek szombaton, november 16-án Székesfehérváron.

Rajz Attila maradandót alkotott a magyar hokiban. Nem felejtik el Fotó: Soós Attila

A csíkszeredai születésű, sokszoros magyar válogatott Rajz Attila jégkorongozó 2014. november 16-án Dunaújvárosban egy másodosztályú jégkorongtornán lábfájásra panaszkodott, majd a cserepadon röviddel a mérkőzés vége előtt rosszul lett, és az azonnali orvosi ellátás ellenére harmincnyolc éves korában elhunyt.

Emlékére korábban Kiskőrösön jégpályát neveztek el, a székesfehérvári ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok melegedőjében emlékfalat avattak.

Ismerős arcok, családtagok, korábbi játékostársak, a magyar jégkorong-társadalom tagjai, valamint szurkolók, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és a HC Kiskőrös növendékei gyűltek össze szombat délután az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok előtt, ahol az egykori csapattárs, ifjabb Ocskay Gábor kopjafája mellett felavatták Rajz Attila tiszteletére állított emlékoszlopot.

Fotó: Soós Attila

Szekeres Károly, a HC Kiskőrös egyesületi elnöke elmondta, sokat köszönhet „Tilunak” a kiskőrösi jégkorong. „Gyorsan megmutatta, hogy kell profi módon dolgozni. Nagyon büszkén viseljük a nevét, és örülünk, hogy fenntartottuk ezt a hagyományt, hogy itt, Székesfehérváron minden második évben megrendezhetjük ezt az eseményt.”

Fotó: Soós Attila

Ocskay Gábor a következőképp méltatta az egykori 17-est. „1991-ben jelent meg édesapja a két fiúval, Attilával és Tamással, és ekkor kezdték meg itt jégkorongos pályafutásukat.

Öt-hat évig edzője is voltam Tilunak, és azt kívánom minden edzőnek, hogy ilyen tanítványai legyenek, akikkel hasonlóan korrekten, problémamentesen lehet dolgozni.

Olyan játékos volt ő, aki szívét-lelkét kitette a pályára. Az utánam következő edzői is csak ilyen pozitív dolgokat tudnának említeni róla.”

A kopjafaavató után az egykori játékostársak jó hangulatú emlékmérkőzést játszottak egymással.

Fotó: Soós Attila

A találkozón, amelyet a kékek nyertek 6–2-re, az alábbi összeállításban szerepeltek a játékosok:
Tilu kék: Bálizs Bence – Bedő Botond, Csibi József, Dósa Dávid, Dunai István, Fekete Szabolcs, Orgovány István, Sofron Attila, Szuna Gábor, Tankó Károly, Varga Balázs, Artyom Vaszjunyin, Szekeres Károly.
Tilu fehér: Kelemen Ákos – Bedő Lajos, Zoran Jarazamovic, Rastislav Ondrejcik, Orbán Attila, Rajz Áron, Rigó Bence, Sábián Balázs, Sofron Ádám, Szilassy Zoltán, Láday András, Feil Richárd.
Gólszerzők: Csibi József 2, Sofron Attila, Varga, Bedő Botond és Vaszjunyin, illetve Bedő Lajos és Sofron Ádám. Játékvezető: Galusnyák Botond.

„Olyan játékos volt, aki szívét-lelkét kitette a pályára” – vallotta Rajz Attiláról korábbi edzője

Bajnokságot nyert a Sportklubbal

Rajz Attila 1976. március 16-n született Csíkszeredában. 1991-ben igazolt az Alba Volán SC csapatához testvérével, a kapus poszton játszó Rajz Tamással. 1994 és 2009 között volt a fehérvári felnőttcsapat tagja, több alkalommal nyert magyar bajnokságot. A válogatott tagjaként két ifjúsági, egy U20-as és három felnőtt világbajnokságon képviselte Magyarországot. 2000-ben a román bajnoki rájátszásra Salamon Jenővel, Csibi Józseffel, Sándor Szilárddal és Dobos Tamással egyetemben hazaigazolt a Csíkszeredai Sportklubhoz, amellyel bajnoki címet nyert. 2009-ben a Ferencvárosi TC játékosa lett, ahonnan 2010 tavaszán vonult vissza.

{A}