Szakiskolások versenyeztek Gyergyószentmiklóson a Szakmák hétvégéjén

Gergely Imre 2019. november 16., 16:29

A fiatalok számára sokkal érdekesebb az, ha az iskolapadból kimozdulva, a mindennapi tanórák monotonitását megtörve új környezetben, izgalmas kihívásként mutathatják meg, hogy mire is képesek. Erre alapozva szervezték meg a Szakmák hétvégéjét.

Fotó: Gergely Imre

Nyolc Hargita megyei szakközépiskola diákjai találkoztak Gyergyószentmiklóson, ahol előbb egy fórumon mutattak be az előadók olyan jó példákat, olyan itthon érvényesülő és szakmájukban dolgozó fiatalokat, akik a mostani iskolásokat is erre ösztönözhetik. Ezt követően egy faipari üzemet látogattak meg, végigmenve a gyártási folyamaton, aztán pedig jöhetett a nap fő eseménye, a verseny.

A nyolc csapat egyformán előkészített szerkezeti elemeket, szerszámokat és szerelési rajzot kapott kézhez, hogy egy köztéren hasznosítható szemeteskosarat állítsanak össze. Fontos volt persze, hogy ki milyen idő alatt képes ezt megvalósítani, de

a csapatmunka, a hozzáértés és leleményesség alapján is pontozott a zsűri.

Az első forduló után jött a döntő, ahol a zsűri által kiválasztott öt diák egy faházikót épített fel előregyártott elemekből.

A versenyen a székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont csapata bizonyult a legjobbnak,

második lett a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola, míg a harmadik helyezést a Korondi Szakközépiskola tanulói szerezték meg. Különdíjban részesült Balla Izabella, a gyergyóditrói Puskás Tivadar Iskolaközpont diákja, egyedüli lány versenyzőként.

Fotó: Gergely Imre

Cél, hogy megmutassák, a szakmai tudással lehet érvényesülni

A Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség először szervezte meg a Szakmák hétvégéjét, ahol a faipari tanulók találkozhattak, de ennek lesz folytatása más szakmák területén is – közölte Cilip Árpád, az ügynökség igazgatója. Az elképzelés szerint a vetélkedőkön a legjobbaknak bizonyuló diákok egy záró, közös rendezvényen fognak találkozni.

{A}

Céljuk, hogy ezeken a rendezvényeken megmutassák a tanulóknak, a jó szakmunkások itthon is érvényesülni tudnak, de

ha el is mennek külföldre, igyekezzenek saját szakmájukban vagy rokonszakmákban elhelyezkedni, és a kint tapasztaltakat hazahozva itt kamatoztassák azt, ahonnan származnak, gazdagítva vele a helyi közösséget.

Király Szabolcs, az ügynökség munkatársa szerint már most, az első szakmák hétvégéjén is túljelentkezés volt, láthatóan érdekes a fiatalok számára az, hogy versenyben, hasonló iskolákban tanuló társakkal mérhetik össze tudásukat, és az itt elért siker remélhetőleg elismerést hoz majd nekik saját iskolatársaik körében is. A verseny kihívást jelent a tanintézeteknek is, akik ösztönözve vannak ezáltal, hogy megfelelően felkészítsék tanulóikat és a legjobbakat küldjék el a versenyre.