Egyenes ágon már nem juthat ki az Eb-re a román válogatott

Horváth Bálint Ottó 2019. november 15., 23:52

Elveszítette a svédek elleni sorsdöntő összecsapást a román labdarúgó-válogatott a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében, és az utolsó forduló előtt biztosan nem juthat tovább a csoportból. A trikolóroknak viszont még maradt egy lehetőségük, hogy részt vegyenek a kontinenstornán.

Nem tudták felvenni a küzdelmet a svédekkel a román játékosok Fotó: FRF.RO

Mindenképpen győzelemre volt szüksége szombaton este Bukarestben a román válogatottnak a rivális skandinávok ellen ahhoz, hogy még reménykedjen a csoportból való továbbjutásra. A telt házas Nemzeti Aréna közönségének azonban gyorsan szembesülnie kellett a valósággal, kedvenceik nem tudták felvenni a küzdelmet a jobban rangsorolt ellenféllel.

A hatékonyan játszó svédek gyakorlatilag az első félóra elteltével eldöntötték a mérkőzést,

a hazai védelem hiányosságait kihasználva előbb Marcus Berg, majd Robin Quaison talált be. Ezzel szemben a román játékosok, csakúgy mint a korábbi, komoly riválisok elleni meccseiken, egyszerűen tehetetlenek voltak, és mindössze Nicolae Stanciu lövésénél veszélyeztettek.

A találkozó második részére sem tudott különösképpen feljavulni a román csapat, amely leginkább Ianis Hagi révén próbálkozott, de eredménytelen maradt. A magabiztosan futballozó vendégek pedig már nem erőltették a játékot, megtartották a kétgólos előnyüket, ezzel csoportmásodikként kijutottak az Eb-re.

A mérkőzés mindkét félidőben rövid ideig félbeszakadt,

mivel a román szurkolók pirotechnikai eszközöket használták, illetve rasszista megnyilvánulásokat tettek, ezért a szövetség várhatóan újabb büntetést kap majd.

{A}

A román csapat hétfőn 21.45-től a csoportelső Spanyolország vendégeként zárja a selejtezőt, ez a találkozó azonban a továbbjutás szempontjából már teljesen tét nélküli lesz.

A selejtezőben elbukott román válogatottnak viszont még mindig maradt egy lehetősége, hogy kijusson az Európa-bajnokságra, méghozzá

a Nemzetek Ligája rájátszásában, ahol nagy valószínűséggel érdekelt lesz.

A jövő márciusban rendezendő pótselejtezőben a románoknak két együttest is le kellene győzniük, az elődöntőben Skóciával vagy Izlanndal játszanak idegenben. Az NL-rájátszás párosításait november 22-én, pénteken sorsolják ki.

Labdarúgó Európa-bajnoki selejtező, F csoport, 9. forduló:
Románia–Svédország 0–2 (0–2).
Gólszerzők: Berg (18.), Quaison (34.).
Románia: Tătărușanu – Mogoș, Rus, Nedelcearu, Bancu – Deac (Hagi, 46.), Stanciu (Alibec, 73.), Băluță, Mitriță – Pușcaș, Keșeru (Coman, 57.). Szövetségi kapitány: Cosmin Contra.
Svédország: Olsen – Lustig, Lindelof, Granqvist, Bengtsson – Larsson (Svensson, 69.), Ekdal, Olsson, Forsberg – Quaison, Berg (Isak, 78.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson.
Vezette: Daniele Orsato (olasz).

{Z1}

{Z2}

{S1}