Újabb elhullott vaddisznók Háromszéken, terjed az afrikai sertéspestis

Bíró Blanka 2019. november 15., 13:24

Újabb vaddisznótetemeket találtak Kovászna megyében, terjed az afrikai sertéspestis. Mivel közeledik a disznóvágás szezonja, a hatóságok fokozzák a kontrollt, közúti ellenőrzésekkel próbálják visszaszorítani a törvénytelen szállítást és kereskedelmet.

Három elhullott vaddisznóból vett mintát vizsgálnak jelenleg. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője elmondta, az egész országra kiterjesztették az élő sertés, valamint a disznóhús szállításának tilalmát, de ez valójában nem jelent olyan nagy korlátozást, hiszen a fertőzött megyék között lehet szállítani, és az ország számos területén megjelent már a kór.

Az igazgató emlékeztetett, hogy Kovászna megyében október 24-én a bardóci és magyarhermányi vadászterületeken négy elhullott vaddisznó esetében mutatták ki a vírust. Azóta még tizenhat tetemet találtak, tizenhárom esetben viszont nem tudtak mintát venni, mert a disznókat széttépték a vadak, vagy bomlásnak indultak. A maradványokat eltemették, három mintát jelenleg a laboratóriumokban elemeznek.

{K2}

Év eleje óta Háromszékről összesen 359 házisertéstől vett mintát küldtek vizsgálatra, hét esetben igazolták vissza az afrikaisertéspestis-fertőzést, kettőt a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedből, egyet Sepsikőröspatakról és négyet Nagyajtáról. Ugyanakkor több mint ezer, vadászon elejtett és mintegy húsz elhullott vaddisznóból vett mintát is megvizsgáltak, ebből négy bizonyult pozitívnak, és hármat még elemeznek.

Mivel közeledik a disznóvágás szezonja, a hatóságok fokozzák a kontrollt,

közúti ellenőrzésekkel próbálják visszaszorítani a törvénytelen szállítást és kereskedelmet, hangsúlyt fektetnek az állatok nyilvántartásba vételére, a trichinellózisvizsgálatokra, valamint az elhullott és megbetegedett vaddisznók felkutatására. Tiltják az esztenákon és a szabadban való a sertéstartást.

{K1}

{A}