Selejtezőmérkőzés Bukarestben, stadionavató Budapesten

Horváth Bálint Ottó 2019. november 15., 09:15

Végéhez érkezett a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozata, a hét végén és a jövő hét elején kiderül, mely válogatottak szereznek részvételi jogot a tornára. 

Claudiu Keserü szerezte a román csapat gólját Svédországban, hazai pályán is szükség lesz a találatára Fotó: FRF

Az már egy hónappal ezelőtt egyértelművé vált, hogy Románia abban az esetben jut ki a jövő évi Európa-bajnokságra, ha novemberi utolsó két meccsén legalább négy pontot szerez. Ehhez első lépésként elengedhetetlen, hogy pénteken 21.45-től a Nemzeti Arénában begyűjtse a három pontot a továbbjutást érő második helyet jelenleg elfoglaló Svédország ellen.

Az egypontos hátrányban lévő román csapat előző meccsén ugyancsak hazai pályán a hosszabbításban bukta el a győzelmet Norvégia ellen, ezzel pedig elszalasztotta a lehetőséget, hogy a svédekkel szembeni siker esetén biztosan kiharcolja az Eb-részvételt.

{K1}

Ahhoz, hogy ezt mégis elérje, Cosmin Contra szövetségi kapitány gárdájának 1–0-s vagy kétgólos különbségű győzelemre van szüksége (a két együttes első találkozóját még a selejtezők elején az északiak 2–1-re nyerték), de emellett még arra is, hogy az utolsó mérkőzésén, hétfőn döntetlent érjen el Spanyolország vendégeként.

A román keretben történt néhány változás az utóbbi összetartáshoz képest, hiszen a selejtezők végére hosszú idő után visszatért a nemzeti csapatba Constantin Budescu és Denis Alibec. Az Astra Giurgiu középpályása, illetve támadója remek formát mutatott az utóbbi bajnoki mérkőzéseken. Biztosan hiányzik viszont a támadósorból Florin Andone, aki sérülést szenvedett.

{Z1}

{Z2}

{S1}

A világranglista ötödik helyezettje az új Puskásban

Rangos ellenféllel avatják fel a 68 ezer néző befogadására alkalmas, majdnem egészen fedett Puskás Arénát, a nyitómérkőzésen a magyar válogatott a FIFA-világranglistán ötödik helyezett Uruguayt fogadja. A magyarok a legjobb összeállításban lépnek majd pályára, hogy egy esetleges pozitív eredménnyel jó hangulatban induljanak Walesbe.

A pénteken 20 órakor kezdődő barátságos találkozón telt ház előtt búcsúztatják el a válogatottól Gera Zoltánt, aki 97-szer öltötte magára a címeres mezt.

A magyar U21-es csapat jelenlegi szövetségi edzője azonban – közös megegyezés alapján – nem lép pályára, mivel több mint egy éve már nem játszik. A Magyar Labdarúgó-szövetség tájékoztatása szerint a stadion kapuit romániai idő szerint 17 órakor nyitják meg, a stadionavató ünnepség pedig 19.30-kor kezdődik.

Fotó: Facebook/Puskás Aréna

Mint ismert, a Puskás Aréna a 2020-as Európa-bajnokságon (amelyet rendhagyó módon 12 ország egy-egy városában rendeznek) négy találkozónak, három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont. Amennyiben a magyar válogatott is részvevő lesz, legalább két találkozóját a Puskás Arénában játszhatja a csoportkörben. 

Willi Orbán nem játszhat Cardiffban

Willi Orbán, az RB Leipzig labdarúgója sérülés miatt nem játszhat a Wales elleni, a továbbjutás szempontjából sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen. Az MLSZ honlapján közölte, hogy a válogatott védelmének oszlopa meg sem érkezett Telkibe az együttes összetartására. Emlékeztettek, hogy Orbán két héttel ezelőtt, a lipcseiek Német Kupa-mérkőzésén sérült meg, és később eldőlt, hogy a 26 éves futballistának a válogatott két novemberi mérkőzését ki kell hagynia. A magyar együttes jövő héten kedden 21.45-től Wales otthonában lép pályára az Eb-selejtező zárófordulójában, és ha nyer, biztosan kijut a kontinensviadalra.

{Z3}

{Z4}

{S2}