Egyéves kislány életét mentették meg a rendhagyó szívműtéttel

Antal Erika 2019. november 14., 20:00

Újabb sikeres szívműtétet végzett csütörtökön Horațiu Suciu szívsebész és csapata a marosvásárhelyi szívsebészeti klinikán. Ez alkalommal nem szívátültetést, hanem egy különleges, életmentő operációt hajtottak végre egy egyéves kislányon.

Horațiu Suciu szívsebész Fotó: Haáz Vince

A szívsebész a műtét után a sajtónak elmondta, Romániában most végezték első alkalommal ezt a típusú beavatkozást, ami a szívátültetés alternatívája. A kislánynak – noha a szívátültetésre váró betegek listáján szerepelt – kevés esélye volt arra, hogy megfelelő donort találjanak, ezért a rendhagyó beavatkozással nem csak az életét hosszabbították meg, de lehetővé tették, hogy felépülését követően teljes életet éljen – magyarázta Horațiu Suciu.

{A}

Az első szívátültetést Romániában húsz évvel ezelőtt, 1999. október 24-én végezték Bukarestben, a Floreasca sürgősségi klinikai kórházban. Rövid időre rá, 1999. november 14-én Marosvásárhelyen hajtották végre a másodikat.

Marosvásárhelyen idén öt szívátültetést végeztek, a legutóbbit szeptember 25-én, amikor egy 52 éves Iași megyei férfi egy 42 éves, agyi infarktusban elhalálozott nagybányai férfi szívét kapta meg.

{K1}