Sok bosszúságot okoz a falvakon áthaladó megyei útra terelt teherforgalom

Hegyi Zsuzsánna 2019. november 15., 09:53

Egy hónapja kezdődött el a gyergyószentmiklósi teherforgalmi út legrosszabb szakaszának felújítása. Emiatt első körben a Békény utcába terelték a kamionos forgalmat, majd a környező településekre, a megyei útra irányították át a nehézsúlyú járműveket.

A fejlődés kényszerű velejárói. Még legalább másfél évig eltart a kellemetlen állapot Fotó: Hegyi Zsuzsánna

Gyergyószárhegy központjában két-három percenként elhaladt egy-egy tehergépkocsi. Danguly Ervin, polgármester rámutatott, „mivel az európai besorolású út áthalad a községen, eddig is volt teherforgalom”. Annyi változott az eltereléssel, hogy az igénybe vett útszakaszok cserélődtek fel.

Most az alfalvi eltérőtől Gyergyószentmiklós felé nincs teherforgalom, viszont az Alfalu felé vezető megyei útszakasz zsúfoltabb lett. Panasz nem érkezett a községháza irányába, de egyértelmű, hogy nem örülnek a lakosok

– tette hozzá Danguly.

{A}

Gyergyóalfalu alpolgármestere sem örül a kialakult helyzetnek. Bege László Balázs úgy fogalmazott, jó, hogy elkezdődtek a beruházások, viszont nem felhőtlen az öröm. „Mivel a 13B jelzésű országút halad át Alfalun, a mostani helyzettel megduplázódott a forgalom. Ez sok bosszúságot okoz, főleg a megyei út mentén lakóknak. Már most jelentkeznek az úttesten hibák, amik idővel még jelentősebbek lesznek. Nem tudjuk szó nélkül hagyni, hogy egy település miatt három másik lakói szenvednek” – nehezményezte Bege. Hozzátette, ha már így történt, a lényeg az volna, hogy mihamarabb fejezzék be Gyergyószentmiklóson az útjavítási munkálatokat.

Gyergyóújfalu polgármestere, Egyed József is ezen a véleményen volt. Elmondta, belátja azt, hogy más alternatíva nem létezik a teherforgalom elterelésére, mint az, hogy a községeken haladjanak át a nehézsúlyú gépjárművek, viszont ő is arra ösztönözné a kivitelezőt, hogy minél hamarabb végezze el a munkát Gyergyószentmiklóson. Ugyanakkor hozzátette „rossz tapasztalataink vannak: a megyei útszakasz amúgy is forgalmas volt az újfalvi bánya miatt, a baj ráadásul az, hogy nagy sebességgel közlekednek a kamionok”. Mint kiderült,

a kilyénfalvi lakók aláírásokat is gyűjtöttek,

amelyet a település vezetője – lévén, hogy megyei útról van szó – a megyei önkormányzathoz juttatott el, azzal a kéréssel, hogy találjanak más megoldást a teherforgalom elterelésére, vagy legalább annak csökkentésére.

Fotó: Hegyi Zsuzsánna

Gyergyócsomafalva bejáratainál fekvőrendőr jelzi, hogy a település vezetői már néhány intézkedést hoztak a forgalom lassítása érdekében. Márton László Szilárd polgármester úgy nyilatkozott, hogy

előzetesen nem értesítették sem a lakókat, sem a település vezetőit, hogy a teherforgalmat a községen átvezető megyei útra terelik, ezért alapvetően nagy felháborodást, ugyanakkor ijedséget is keltett a lakók körében a változás.

„Tudni kell, hogy Csomafalvának 2,5 kilométeres megyei útszakasza van, de mivel a fontos intézmények – iskolák, óvodák, a polgármesteri hivatal és a templom – is az út mellett vannak, nemcsak az útmentén élőket, hanem az egész község lakóját érinti a teherforgalom-elterelési intézkedés. Folyamatos az aggódás, ezért aláírásgyűjtést is kezdeményeztek a lakók. Sebességkorlátozást, fekvőrendőrök kihelyezését és rezgő csíkok felfestését is igényeltük a megyei önkormányzattól. Ez utóbbi kapcsán kiderült, hogy mivel ennek ellenére sem lassítanak a teherautók, rosszabb lett a helyzet, mert a lakók nyugalmát zavarta, és házaik is veszélybe kerültek, így azok felmarása mellett döntöttünk” – sorolta Csomafalva polgármestere.

Mint ismert, a gyergyószentmiklósi teherforgalmi út Halász, Békény, valamint Dózsa György utcára eső részének felújítására a tervezett határidő összesen 19 hónap. Ebből eltelt eddig egy.