Látatlanban nem szavaznak: elszámolást várnak a magyar tanácsosok

Simon Virág 2019. november 14., 18:19

Százhatvanöt millió lejjel kevesebb bevétele volt Marosvásárhelynek október végén, mint ami az idei költségvetésben szerepel. Éppen ezért a marosvásárhelyi RMDSZ-es tanácsosok a harmadik alkalommal összehívott rendkívüli tanácsülésen sem szavazták meg újabb pénzek elköltését.

Foghíjas volt a testület, többen hiányoztak, de a határozatképességhez szükséges létszám megvolt Fotó: Gálna Zoltán

Harmadik alkalommal hívtak össze Marosvásárhelyen rendkívüli tanácsülést, amelynek egyetlen napirendje volt: a költségvetés kiigazítása. Ez a kérdés augusztus óta élénken foglalkoztatja a városvezetést és a képviselő-testületet is.

A vég nélküli viták arról szólnak, hogy mennyi pénzből gazdálkodhat a város.

Az áprilisban elfogadott éves költségvetésbe tervezett jövedelmek egyelőre nem valósultak meg, és mint menet közben kiderült, nem foglalták bele a büdzsébe a város egész éves működéséhez szükséges összeget sem. A tanácsosok csupán a kormánytámogatásként kapott 24 millió lejes összeg elköltését szavazták meg, azt is csak azokra a célokra, amelyeket fontosnak tartottak, nem követve a városvezetés kéréseit.

{K1}

A csütörtöki rendkívüli tanácsülésen Csiki Zsolt, az RDMSZ-frakció vezetője két nyelven mondta el, hogy kérik a költségvetés-kiegészítés elhalasztását, mert nem kaptak választ a bizottságokban feltett kérdéseikre. A frakcióvezető arról beszélt, hogy tudomásuk szerint október végén 165 millió lejjel kevesebb bevétele volt a városnak, mint amennyit a városvezetés betervezett az idei évre.

Amikor 165 millió lejes mínusz van, akkor nem várhatja el a városvezetés, hogy újabb összegek megszavazásáról döntünk.

„Szeretnénk tudni, hogy az elfogadott 24 millió lejt elköltötte-e a városvezetés, és ha igen, mire. Arra-e, amit megszavaztunk, vagy sem? Naprakész adatokat akarunk a bevételekről és a kiadásokról. Azt akarjuk, hogy a szakigazgatók jöjjenek el és indokolják meg, hogy milyen összegekre van szükségük, és azt konkrétan mire akarják költeni. Ezen adatok nélkül nem tudunk újabb összegeket megszavazni” – hangsúlyozta Csiki Zsolt.

{A}

Moldovan Călin volt liberális, jelenleg ALDE-s tanácsos csodálkozásának adott hangot, hogy az RMDSZ-frakció tagjai nem szavazzák meg a városvezetés által kért módosításokat, ugyanis a szakbizottságokban választ kaphattak a kérdéseikre. Moldovan szerint egyre nagyobb gond lesz a tömegközlekedéssel, a szemételszállítással, az iskolák működésével, sőt a virágkertészetnek is problémája lesz, mert pénzhiány miatt az őszi fametszéseket nem tudja elvégezni.

Bakos Levente ülésvezető szavazatra bocsátotta Csiki Zsolt halasztásról szóló javaslatát, és azt a jelenlévő tanácsosok többsége megszavazta. Előreláthatóan a novemberi soros tanácsülésen lesz szó újra a költségvetés kiigazításáról.