Hónapok óta tűrniük kell, hogy a pincéjükben felgyűl a víz

Gergely Imre 2019. november 14., 14:24

Mindössze két szakemberrel tud dolgozni a gyergyószentmiklósi ivóvíz-szolgáltató a meghibásodások kijavításán, emiatt hónapokig is várni kell, míg egy-egy esethez odaérnek. Egyelőre nem is lehet jobbra számítani.

A panaszos mutatja, hol kellene kiásni a földet és megjavítani a vezetéket Fotó: Gergely Imre

Egy Bucsin-negyedi lakos kereste meg szerkesztőségünket panaszával, miszerint már több mint három hónapja jelezték a GO Rt.-nek, hogy víz áll a tömbház pincéjében, de azóta sem oldódott meg a probléma. A helyszínen magunk is láthattuk, hogy az alagsori tárolóhelyiségek használatát néhol 20–30 centméteres mélységű víz teszi lehetetlenné, csak gumicsizmával lehet ezeket megközelíteni. Bűz nincs, így laikusként is megállapíthatjuk, hogy nem szennyvíz szivárog, hanem az ivóvízhálózaton keletkezett valahol csőtörés.

A panaszos elmondása szerint közel fél éve ez a helyzet, és bár több mint három hónapja írásban is jelezték a szolgáltatónál, nem változott semmi. A GO Rt. ugyan kiküldött valakit, aki vízmintát vett, hogy megállapítsák, a hálózatból kifolyó ivóvízről vagy esetleg talajvízről van-e szó, de javítás nem történt. A lakók pontosan tudják, hol a probléma, hiszen mintegy tíz éve már volt hasonló gondjuk:

a tömbház falán kívül van a csőtörés, és onnan szivárog a víz a pincébe. Ezért nem tudnak más céget megbízni a javítással, hiszen a városi hálózaton csak a GO Rt. végezhet munkálatokat.

Mivel a szolgáltató nem végezte el a javítást, a sajtóhoz fordultak, abban a reményben, hogy a nyilvánosság majd felgyorsíthatja a folyamatot.

Vízben úsznak a pincében tárolt tárgyak Fotó: Gergely Imre

A prioritás, hogy legyen ivóvíz

Tudnak a problémáról, és meg is fogják oldani, de erre még várni kell – válaszolta megkeresésünkre Lukács László, a Go Rt. igazgatója. A gond az, hogy a városban folyamatosan sok a meghibásodás, a javítanivaló, de mindössze két szakemberrel tudnak dolgozni.

A szolgáltató ugyanis csődeljárás alatt áll, így pedig nem lehet embereket alkalmazni azok helyére, akik az utóbbi két évben nyugdíjba mentek a vállalattól

– mondta az igazgató. Megtudtuk, azokat a javítások igyekeznek sürgősebben megoldani, ahol csőtörés vagy más probléma miatt nincs víz a háztartásokban. A Bucsin-negyed D lépcsőházánál,

ahonnan a panasz érkezett, a lakóknak van vizük, tehát nem sürgősségi helyzet.

Az ő problémájukkal és más hasonló szivárgásos esetekkel akkor tudnak foglalkozni, amikor nincs sürgősebb feladatuk – magyarázta Lukács László, hozzátéve, hogy mindenképpen meg fogják oldani ezt is, de arra még várniuk kell az érintett lépcsőházban élőknek.

A Gyervíz jelentheti a megoldást

Éppen két éve, 2017 novemberében jelentette be Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester, hogy a csődeljárás alatt álló GO Rt. feladatait egy új, regionális szolgáltató, a Gyervíz fogja átvenni. Ez azóta sem történt meg, annak ellenére, hogy a szintén önkormányzati tulajdonú vállalat (Gyergyószentmiklós, Gyergyóújfalu és Gyergyóalfalu közös cége) létrejött. Többször meghirdették a versenyvizsgát a cégvezetői állásra, de nem sikerült betölteni a tisztséget. Most éppen november 18-áig várnak jelentkezőket a Gyervíz igazgatói székébe. Ha a cég végre működni fog, és lesznek alkalmazottai, hibaelhárító szakemberei, illetve eszközei, akkor várhatóan felgyorsul majd a Bucsin-negyedihez hasonló panaszok megoldása.

{A}