Az utcán járnak a medvék Erdőszentgyörgyön

Simon Virág 2019. november 14., 12:25

A RO-Alert rendszeren keresztül értesítették az erdőszentgyörgyieket, hogy medve jár a településen. Csütörtökön reggel 7 óra 30 perckor, amikor a gyermekek iskolába, a felnőttek munkába igyekeztek, medvék sétáltak a Fő utcán.

Nem szívbajosak ezek a medvék. Reggel nekik is „dolguk” volt a településen Fotó: Plugor Árpád Attila

A két boccsal sétáló anyamedvét Erdőszentgyörgy és Havadtő határánál látták, lakott területen, hiszen a két település mára összenőtt. Egy cégvezető jelezte elsőként, hogy vigyázni kell, hiszen a medve és a két bocs a kisváros fele sétál.

Az erdőszentgyörgyi városháza sajtószóvivője, Átyim Kata a Székelyhonnak elmondta, hogy közleményt is kiadtak, figyelmeztetve a lakosokat, hogy legyenek figyelmesek,

lehetőleg kerüljék a városszéli bozótosokat és a Kis Küküllő partját, hiszen ott húzódhatnak meg a medvék.

Átyim Kata elmondta, hogy az lemúlt éjszaka tyúkokat is pusztított egy Erdőszentgyörgyre betévedt  medve, de nem tudni, hogy valamelyik azok közül, amelyeket az úton láttak. A vadászokra hivatkozva a sajtószóvivő arról is beszélt, hogy elképzelhető, hogy azért van ilyen sok medve a vidéken, mert a nagyvadak épp vonulnak a hegyekbe, téli álmot aludni.

A városházi szóvivő arról is beszélt, hogy visszajelzések szerint

a medvéket elkergetni érkező csendőrök, vadászok, erdészek által csapott zaj és fényjelzések is egyre kevésbé ijeszti meg az élelem után kutakodó állatokat.

Hármasfaluban történt meg a napokban, hogy miután a helyszínre vonuló csapat elkergette az udvarra a bocsokkal bemerészkedő medvét, még aznap éjszaka visszajött és élelmet keresett.

Az erdőszentgyörgyi polgármesteri hivatal közleményben arra kéri a lakokat, hogy amennyiben medvét látnak értesítsék az 112-es sürgősségi hívószámot, hogy az illetékesek értesíteni tudják a lakosságot.