Aki ügyesen pályázott, annak most nem kevés pénz üti a markát

Antal Erika 2019. november 16., 19:45

Átlagosan 200 ezer lej vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak a Start-Up Nation gazdaságfellendítő projekt 2017–2020-as programja révén a nyertes pályázók. Közülük már többen a pénzt is megkapták, mások a költségvetés-kiegészítés után számíthatnak erre.

Cukrászműhely indítása is szerepel az új vállalkozások között Fotó: Barabás Ákos

A Start-Up Nation gazdaságfellendítő projekt 2017–2020-as programja keretében Hargita, Maros és Fehér megyékben 13 350 pályázatot bíráltak el és több mint 600 szerződést kötöttek – tudtuk meg Török Csabától, a Kis- és Középvállalkozások Pályázatait Menedzselő Országos Hivatal (OTIMMC) területi kirendeltségének vezetőjétől.

A sikeres pályázóknak, akik átlagosan 200 ezer lej vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak a román kormány gazdaságfellendítő programjának jóvoltából, egy évük van vállalkozási tervük megvalósítására ahhoz, hogy hozzájuthassanak az elnyert összeghez.

{A}

A három megyében eddig 45 sikeres pályázó iktatta kérvényét az összeg kifizetésére, közülük 16-nak fizetett is a hivatal, a többinek akkor fizet, amikor a kormány jóváhagyja a költségvetés-kiegészítést. Bár többen is megfogalmazták aggodalmukat, hogy vajon hozzájutnak-e a megnyert támogatáshoz, a hivatal vezetője optimista. Mint mondta,

nem látja annak veszélyét, hogy a megpályázott és megnyert összeget nem kapnák kézhez a vállalkozók, hiszen már a szerződést is aláírták.

„Úgy van ez ütemezve, hogy egy év alatt indítsák be a vállalkozásaikat és számoljanak el a kiadásaikkal. Ez alatt az egy év alatt jutnak hozzá a kormány támogatásához is” – magyarázta Török.

Változatos  a cégek profilja

Hargita, Maros és Fehér megyében a termelés és a szolgáltatás területén indítottak vállalkozásokat, ahogy Török Csaba fogalmazott, „fel sem lehet sorolni, milyen változatos” a cégek profilja:

a pékségtől a bútorkészítésig, a fa- és fémfeldolgozástól a cukrászműhelyig, ruhakészítésig szinte minden megtalálható a termelési vonalon, illetve szépségszalon, felnőttoktatás, autójavítás, szobafestés, belsőépítészet, tervezés a szolgáltatások között.

A Start-Up Nation program célja, hogy vállalkozásra serkentse főleg a fiatalabb nemzedéket, új állások jöjjenek létre, és a munkanélküliek, a frissen diplomázottak, a hátrányos helyzetűek is megélhetéshez jussanak. A program keretében egy teljesen új vállalkozást kell létrehozni és legkevesebb két alkalmazottat foglalkoztatni teljes munkaidőben.

A vissza nem térítendő összegből munkaeszközöket lehet vásárolni, székhelyet, műhelyt berendezni, az alkalmazottak fizetését biztosítani, weblapot szerkeszteni, járművet vásárolni, szakmai tanfolyamot végezni, informatikai eszközöket beszerezni.

Ahogy Török Csaba lapunknak elmondta, az indításhoz szükséges pénz megelőlegezéséhez három bankhoz lehet hitelért fordulni, ha nincs saját anyagi keret. A vásárlások, kifizetések számláival kell jelentkezni a pályázati hivatalban, amely az összes irat ellenőrzését követően utalja a megpályázott összeget. Minderre egy évük van a friss vállalkozóknak. A munkahelyeket legkevesebb két évig kell fenntartaniuk, a megvásárolt munkaeszközöket, berendezési tárgyakat három évig nem lehet eladni vagy kölcsönadni.