Pénz nélkül maradt több város, köztük Balánbánya is

Kovács Attila 2019. november 14., 10:32

Több mint negyven város nem tudja kifizetni a kötelező költségeket a helyi költségvetésből. Ilyen helyzetben van Balánbánya is, ahol több mint 800 ezer lejre lenne szükség, ennek előteremtéséhez a kormánytól várnak segítséget.

Mivel 43 romániai város költségvetéséből nem tudják biztosítani év végéig a bérek kifizetését, a tanintézetek fűtésével, közvilágítással, működéssel járó költségeket, Ludovic Orban kormányfő a városok polgármestereit tömörítő egyesület képviselőivel folytatott megbeszélése után azt mondta,

ezeknek a településeknek pénzt utalnak át a költségvetés-kiigazításkor.

Az egyesület elnöke szerint a korábbi kormány a községeknek biztosította a szükséges működési költségeket, a kisvárosoknak viszont nem.

{A}

Ilyen helyzetben van a Hargita megyei Balánbánya is, ahol 878 000 lej hiányzik a költségvetésből.

Gheorghe Iojiban, a város polgármestere kérdésünkre azt mondta, ekkora összegre van szükségük ahhoz, hogy gondok nélkül befejezzék az évet. Mint megtudtuk,

a pénzt a bérekre, illetve a tanintézetek gáz-, víz- és villanyszámláinak kifizetésére kell fordítaniuk.

A városvezető szerint ebben a hónapban még a szolgáltatókkal szembeni adósságaik nem haladják meg a 90 napos türelmi időt, ha viszont nem érkezik meg időben a költségvetés-kiegészítés, akkor decemberben ez megtörténik.

Iojiban úgy tudja, hogy november 30-án fog dönteni a kormány a szükséges összegek kiutalásáról, erre vonatkozó kérésüket a balánbányaiak már eljuttatták Bukarestbe.