Fizetik a területalapú támogatást

Széchely István 2019. november 17., 10:31

Mintegy huszonegyezer gazda esetében jóváhagyták már az idei területlapú, illetve agrár-környezetgazdálkodási támogatások előlegeinek a kifizetését Hargita megyében. Ötezer igénylőnek a támogatáselőlege még nincs előütemezve, egy részük ellenőrzés alatt áll.

Az igénylők nagy része esetében már jóváhagyták az alaptámogatás előlegének a kiutalását Fotó: Veres Nándor

Az október közepe óta eltelt majdnem egy hónap alatt mintegy huszonegyezer Hargita megyei gazda esetében hagyta jóvá a támogatáselőlegek kifizetését a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA),

egy részüknek a bankszámlájára már meg is érkezett a pénz.

Akik még nem kapták meg a támogatáselőleget

Amint arról Haschi András, az intézmény vezetője tájékoztatott,

a 26 ezer idei igénylő között ötezren vannak még, akik a támogatáselőleget egyelőre nem kaphatják meg.

Ennek az egyik oka az, hogy olyan támogatásokat – például valamilyen állattartási támogatást – igényeltek, amelynek a kifizetése még nem kezdődött el. Továbbá vannak olyan kérelmezők is, akik ellenőrzés alatt állnak, az általuk igényelt támogatások előlegkifizetése azért nem kapott még jóváhagyást.

Mint általában, megváltoztak a területek, nincsenek jó helyre berajzolva, vagy nincsenek megművelve. Ilyen problémákkal találkozunk

– ismertette a leggyakoribb formai hibákat, illetve gyakorlati szabálytalanságokat a megyei mezőgazdasági intervenciós és kifizetési ügynökség igazgatója. Utóbbiak esetében a támogatáselőlegek átutalása év végéig is elhúzódhat, attól is függ, Bukarestben jóváhagyják-e, hogy a felülvizsgált kérelmezők esetében is utalják ki a támogatásokat, illetve olyan támogatások is vannak, amelyeknek az igénylői különböző dokumentumokkal ki kell egészítsék még igénylési dossziéikat – mondta Haschi András.

Jelenleg a területalapú támogatás és az agrár-környezetgazdálkodási juttatás előlegeinek a kifizetése zajlik Fotó: Veres Nándor

Mit fizetnek most?

Jelenleg csak a területalapú támogatás (SAPS), illetve az agrár-környezetgazdálkodási juttatás előlegeinek a kifizetése zajlik, előbbinek az előlege a teljes érték 70 százalékát, utóbbié pedig a juttatás 80 százalékát teszi ki.

Az előlegeket október 16-án kezdték folyósítani és az erre megszabott határidő szerint e hónap végéig kell átutalják a gazdák számláira a nekik járó összegeket.

Alaptámogatásként idén hektáronként 102,6 eurós juttatásra jogosultak az igénylők.

Hargita megyében idén mintegy 26 ezer gazda igényelte a területalapú támogatást, országszerte pedig összesen közel 850 ezer.

{A}