Több székelyudvarhelyi utcába már új vezetéken érkezik a földgáz

Kovács Eszter 2019. november 14., 09:06

A kedvező időjárásnak köszönhetően továbbra is zajlik a gázvezetékek cseréje Székelyudvarhelyen. A város szombatfalvi részén már több utcában is üzembe helyezték az új rendszert, és november végéig a Tábor-negyedben is elkezdik a munkát.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Minden héten újabb vezetékszakaszt helyez üzembe a gázszolgáltató Delgaz Grid, csütörtökön például a Dózsa György és a Nyirő József utca vezetékeit. Ezért több szombatfalvi utcában szünetelni fog a szolgáltatás, de

előreláthatóan 17 óra után már zavartalan lesz a gázellátás, 

tudtuk meg a polgármesteri hivatal sajtóosztályától.

{A}

A tervek szerint jövő héten a Csere, Domb, Imecs László és Baráti Szabó Dávid utcák csatlakoztatása következik. Ez a szakasz nagyon sok fogyasztót, vállalkozást érint, a hivatal ígérete szerint azonban időben tájékoztatják majd az érintetteket, hogy fel tudjanak készülni a szolgáltatáskiesésre.

Ha ez a városrész is az új vezetéken fogja kapni a gázt, akkor az egyik legnagyobb gócpontot sikerül felszámolni, ahol folyamatosan meghibásodás volt

– hangsúlyozta Zörgő Noémi. A polgármesteri hivatal sajtószóvivője hozzátette, ezt követően a Villanytelep, az Eötvös József és a Kornis Ferenc utcát csatlakoztatják az új vezetékhez, majd a tervek szerint a Gábor Áron utca és a Bethlenfalvi út felső szakasza következik. Itt jelenleg a csatlakozás előkészítése zajlik.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A kadicsfalvi eltérő és a MOL töltőállomás közötti másfél kilométeres szakaszon a gerincvezeték lefektetésén dolgoznak, még körülbelül 600 méteren kell ásnia a kivitelezőnek. A Fások utcai, valamint a kadicsfalvi eltérőnél azonban nem lesz ásás, a nagyon forgalmas szakaszokon ugyanis fúrnak, tudtuk meg az illetékestől. „A gázvállalatnak sikerült egy olyan céget találnia, amely vállalja az út átfúrását, így mindkét helyen zavartalanul mehet a forgalom, hiszen az aszfalt alatt át tudják vinni az új csövet. Ha minden a terv szerint halad, akkor ezeket a munkákat jövő hét végéig befejezi a kivitelező cég” – sorolta Zörgő Noémi.

Folyamatos a gázszivárgás a régi vezetékeken

Hamarosan beüzemelik a Wesselényi Miklós utcai rendszert is: itt mindkét oldalon lefektették az új vezetéket, már a burkolatot is helyreállították, hogy a munkálat ne akadályozza tovább a forgalmat, viszont

a régi vezetéken folyamatosan szivárgást mutatnak a készülékek.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Továbbá dolgoznak a Sziget lakónegyedben is, a Berek sétányon a zöldövezeten keresztül fektetik le a vezetékeket, így a közlekedést nem zavarja a munkálat. November végére a Tábor utca, a Függetlenség út és a Szarkakő utca közötti részen cserélik a gázvezetéket, ezzel párhuzamosan pedig a Varga Katalin utcában is dolgozik egy másik kivitelező: itt a jobb oldalon már elhelyezték a vezetéket, kedden kezdték el a munkát az utca másik felén. Mindkét helyszínen a kivitelező kötelessége visszaállítani a burkolatot.