Elkezdődött a csíkcsicsói községi utak korszerűsítése

Iszlai Katalin 2019. november 13., 18:52

Három csíkcsicsói utcában végezték el a napokban az első aszfaltréteg leterítését, a munkálatok további részét jövő tavasszal végzik el. A község utcáinak korszerűsítését két pályázat tette lehetővé, egyikből 5,5 kilométernyi községi útra terítenek aszfaltszőnyeget.

Gördülékenyebbé vált a közlekedés a csíkcsicsói Petőfi utcában. Megtörtént az első aszfaltréteg leterítése Fotó: Gábos Albin

Jelentős előrelépést jelent a község számára a csíkcsicsói községi utak korszerűsítése, mivel korábban csak a településen áthaladó E578-as európai és a megyei besorolású 123F jelzésű úton volt aszfalt.

Két nyertes pályázatnak köszönhetően azonban a következő években a község 18 utcájában aszfaltozott úttesten közlekedhetnek majd a lakók.

Fotó: Gábos Albin

A Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) által nyújtott finanszírozás értéke 4,5 millió lej, amelyből 5,5 kilométernyi községi útra terítenek aszfaltszőnyeget. Ezt jövő májusig kell befejezniük,

három utcában azonban már az elmúlt napokban végeztek az első aszfaltréteg leterítésével

– tájékoztatott szerdai ottjártunkkor Péter Lukács, a község polgármestere.

Fotó: Gábos Albin

Munkálatok 2020-ig

A Temető, Petőfi és Botok utcákban tehát gördülékenyebbé vált a közlekedés, ez azonban még csak 1,3 kilométert jelent az 5,5-ből.

A polgármester elmondása szerint tavasszal folytatják a munkát, előtte viszont reményeik szerint sikerül lezárniuk a közbeszerzési eljárást a másik pályázat esetében is. Utóbbi a Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) keretéből valósulhat meg, és további 5,7 kilométernyi út felújítását jelenti. Ezáltal

a községhez tartozó Csaracsóba vezető út aszfaltozása mellett egy betonhíd építése is várható az Olton, valamint két új híd készülhet a Szeges patakon.

Fotó: Gábos Albin

Ugyanakkor a csicsói kisrepülőtér felé vezető út egy részének aszfaltozását, ugyanott egy híd építését, valamint Oltfalu egy utcájának, és a Csicsó és Madéfalva közötti Határ utca korszerűsítését is elvégzik. Ezeket a munkálatokat 2020 nyarára kell befejezniük. „Ha mindkét beruházás megvalósul, a község lakóövezeti utcáinak 90 százalékára aszfaltréteg kerül, és csak a zsákutcák maradnak hátra” – tette még hozzá a polgármester.

{A}