Nem érdemes sunyizni, most csak a zöldhulladékot viszik el ingyenesen

Kovács Eszter 2019. november 13., 15:07

Javában zajlik a betakarítások, őszi metszések után maradt zöldhulladék elszállítása Székelyudvarhelyen, a hulladékot az RDE Harghita Kft. gyűjti be és kezeli. Nyomatékosan felhívják azonban a lakosság figyelmét: lombtalanításról és nem lomtalanításról van szó.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Hétfőn kezdődött az őszi lombtalanítás Székelyudvarhelyen: a kertes házaktól a vegyes hulladék elszállításának napján, a tömbházaktól pedig november 16-án, szombaton szállítja el a köztisztasági vállalat a zöldhulladékot.

A zöldhulladék száraz faleveleket, nyesedéket, ágakat jelent, és nem építkezési vagy elektromos hulladékot

– hívta fel a figyelmet újfent a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. „Kérjük a lakosságot, ne tegyen a zsákokba, a gyűjtőpontok mellé elektromos és elektronikai hulladékot, veszélyesnek számító hulladékot, építkezési törmeléket, bútort, állati eredetű hulladékot, mert azt nem szállítjuk el” – hangsúlyozzák.

{A}

Az összegyűjtött hulladékot a cekendi szeméttározóba szállítják, majd ott komposztálják, tudtuk meg Körösfőy Sándortól. Az RDE Harghita Kft. vezérigazgatója megerősítette, valóban sok szemét kerül az egyébként komposztálható zöldhulladék közé.

Sajnos ha szemetes a zöldhulladék, akkor nem lesz belőle jó minőségű komposzt, így használhatatlan marad. Ezért lenne fontos a lakosság körültekintése

– magyarázza a szakember. Egyébként az összegyűjtött zöldhulladékot a szállítás napján reggel hét óráig kell kitenni a vegyes hulladékot tartalmazó kuka, illetve a tömbházakhoz tartozó hulladékgyűjtő mellé.