Csellel próbáltak fát lopni Szentegyházán, meghiúsult az akció

Fülöp-Székely Botond 2019. november 13., 22:00

Valamivel több mint tizenegy köbméter fát vágtak ki illegálisan az elmúlt napokban a Madarasi Hargita Szentegyházához tartozó részén. Noha a terület minden jel szerint a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesülethez tartozik, mégis egy másik szervezet jelentette az esetet a hatóságoknál és megpróbált dokumentumokat beszerezni.

Fotó: Facebook/Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület

Amíg a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület (SZKE) tagjai egy kis területen megszervezett legális fakitermeléssel voltak elfoglalva, egyesek ezt kihasználták, és 11,5 köbméternyi fát vágtak ki törvénytelenül egy másik részen – tudtuk meg Konrád Dezsőtől, az egyesület vezetőjétől. Mint mondta, az elkövetők lecsupaszították a fenyőfák ágait a helyszínen és a rönköket elő is készítették szállításra, ám ez végül nem történt meg.

A vétség már csak azért is súlyos, mert az említett területen még az erdő őrzése sem volt megszervezve, nemhogy bármiféle kitermelési aktákról lehessen beszélni.

Lecsupaszították és előkészítették szállításra a rönköket a tolvajok Fotó: Facebook/Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület

Megpróbálták

Az eset furcsasága, hogy az illegális kitermelést egy, más területek ügykezelésével megbízott szervezet jelentette a rendőrségen és az erdészetnél, dokumentumokat kérve a faanyag elszállításához és megőrzéséhez – magyarázta Konrád. Utóbbi igénylés miatt szerzett tudomást a történtekről az SZKE, amelynek vezetősége hamar átnézte az egyesületük tagjai tulajdonában lévő birtokleveleket és kiderült, hogy a károsított terület hozzuk tartozik.

Erdészeti szempontból is könnyen beazonosítható területen vágták ki a fákat, így elég egyértelmű, hogy az egyik tagunk birtokában van

– így az szervezet elnöke. A hatóságok mérlegeltek és végül az SZKE-nek engedélyezték tegnap a fa elszállítását, valamint a megőrzését.

Fotó: Facebook/Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület

Jelenleg még néhány formaságnak számító eljárás be kell fejeződjön, amíg dokumentumok szintjén is megállapítják a hatóságok, hogy mely szervezetet érte kár – jegyezte meg Konrád Dezső. Ha ez megtörtént, akkor

a faanyagot segítségként ajánlják egy rászorulónak vagy ha nem találnak ilyen személyt akkor értékesítik, a pénz pedig az egyesület kasszájába kerül.

Az egyesület egyébként Facebook-bejegyzésben mondott köszönetet a tagjainak, a rendőrség helyi munkatársainak, illetve a Csíkszépvízi Magánerdészetnek a gyors közbeavatkozásért.

Elkezdődtek a jelentgetések

Konrád Dezső kijelentette, felháborítónak tartja az egyesület ellenlábasaiknak folyamatos gáncsoskodását, amellyel a legális és fenntartható erdőgazdálkodással kapcsolatos törekvéseiket akadályozzák. Ez többnyire alaptalan feljelentésekben merül ki. Példaként elmondta, hogy noha az első másfél hétben nem voltak gondok a nemrég megkezdett erdőkitermeléssel, azóta több hatóság képviselője is járt kint a helyszínen ellenőrizni. Természetesen mindnyájan feljelentések nyomán érkeztek.

Fotó: Facebook/Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület

Ellenőrzött már a munkaügy, a vízügyi hatóság, az erdőőrség, most pedig a környezetőrség is ki fog jönni. A hatóságok egyébként eddig sem találtak rendellenességeket és ezután is be fogjuk tartani a törvényeket

– fogalmazott az SZKE elnöke.

Fotó: Facebook/Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület

Fotó: Facebook/Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület

{A}