Kitartóan tiltakoznak a kerékpárosok

Simon Virág 2019. november 13., 11:52

Felvonulással kívánják felhívni a lakosság, illetve a városvezetés figyelmét a kerékpárosok arra, hogy Marosvásárhelyen mostohasorban vannak a két keréken közlekedők.

Az októberi felvonuláson szép számban gyűltek össze a biciklisek, remélik, most még többen lesznek Fotó: Haáz Vince

A Pro Biciclo Urbo Egyesület októberben kezdeményezte a tiltakozó, figyelemfelkeltő kerékpáros felvonulás megszervezését Marosvásárhelyen, és havonta egyszer, minden hónap második csütörtökén szervezi meg.

Kulcsár Béla szervező lapunknak elmondta, Marosvásárhelyen nincs megfelelő kerékpáros infrastruktúra, holott a kerékpáros közlekedés egy alternatív közlekedési mód, amely csökkentheti a légszennyezést, az autós forgalmat. Ráadásul „a város vezetősége egyáltalán nem fordít figyelmet a kerékpárosokra.

Azt szeretnénk, hogy Marosvásárhely élhető város legyen, megfelelő tömegközlekedéssel, infrastruktúrával, alternatív közlekedési lehetőségekkel, közösségi terekkel.”

A csütörtökön délután hatkor kezdődő felvonulás a Tudor lakótelepről, a Jysk üzlet parkolójából indul, és a Predeal, illetve az 1918. December 1. utcát érintve érnek el a kerékpárosok a főtérre. Megkerülik a Rózsák terét, majd a volt Kossuth és Iskola utcákon haladnak tovább.

Ilyen táblát is magukkal húznak a kerékpárosok Fotó: Haáz Vince

Kulcsár Béla szerint a tömeges kerékpározással a gépkocsivezetők figyelmét arra szeretnék irányítani, hogy

a biciklisek ugyanúgy a forgalom résztvevői, mint az autósok, együtt használhatják az úttestet.

A szervező arra kéri a jelentkezőket, hogy mindenkinek legyen felszerelve a kerékpárja, működjenek a fékek, lámpák, macskaszemek, csengők. A felvonuláson 14 éven felüliek vehetnek részt, és fontos tudni, hogy kerékpározás közben tilos a mobiltelefon-használat.

{A}

A marosvásárhelyi városvezetés évek óta ígéri a kerékpárutak kiépítését, de erre egyelőre nem került sor. Szó volt arról, hogy a Tudor lakótelepen is végighaladó Poklos-patak partján építenek ki kerékpársávot, illetve többször beszélt arról a polgármester, hogy összekötik a Somostetőt a várral és a víkendteleppel, hogy ezeket a turistalátványosságokat a helybéliek és a városba látogatók is kerékpárral tudják megközelíteni.

A sok tervből azonban semmi nem valósult meg.

Jelenleg Marosvásárhelyen az ipari negyedben van egy kis részen kerékpársáv, illetve a vasútállomás közelében, a sínek mentén, de ez utóbbin mindig személygépkocsik parkolnak.