Lejárt a figyelmeztetési időszak, a Somostetőn már nincsenek őrök

Simon Virág 2019. november 13., 13:07

Öt napon belül nem lesz őrző-védő szolgálat Marosvásárhely huszonhárom közintézményében, továbbá a parkokban és az iskolákban sem – riogatott múlt heti bejegyzésében Marosvásárhely polgármesterének tanácsadója, Claudiu Maior. Az öt nap eltelt, megkérdeztük, hogy beigazolódott-e mindez.

Nincs kapusszolgálat, és az elsősegélynyújtó dobozhoz sem lehet hozzáférni Fotó: Gálna Zoltán

Claudiu Maior azt írta, hogy az RMDSZ, valamint a Szociáldemokrata Párt és a Szabad Emberek Pártjának önkormányzati képviselői miatt meg fog szűnni az őrző-védő szolgálat Marosvásárhely több fontos intézményében és közterületén. Felsorolásában szerepelt egyebek mellett a víkendtelep és a sátortetős uszoda, a városi temetők, a Somostető, az állatkert, az éjjeli menhely, a stadion és a vár. Mint kifejtette, ezek

azért maradnak őrök, kapusok nélkül, mert az említett pártok önkormányzati képviselői nem szavazták meg a költségvetés-kiegészítést, és emiatt nem tudják fizetni a szolgáltatások ellenértékét.

„Az augusztusi költségvetés-kiegészítésen kértünk pénzt, hogy tudjunk új szerződéseket kötni, és az év végéig biztosítani ezeket a fontos szolgáltatásokat, de a képviselők nem szavazták meg a kiegészítést, mi több, levágtak az eredeti összegekből” – fogalmazott.

A polgármester tanácsadója azt állította, hogy hamarosan az iskolák is kapusszolgálat nélkül maradnak a költségvetés-kiegészítés megszavazásának elnapolása miatt. Maior felhívta a tanácsosok figyelemét, hogy minden városban fontos a lakosság biztonsága, és ezt nem volna szabad figyelmen kívül hagyniuk.

Blaga: valós a figyelmeztetés

Megkérdeztük a városháza sajtószóvivőjétől, Cosmin Blagától, hogy valóban fennáll-e a veszélye, hogy az említett helyeken megszűnik az őrző-védő szolgálat. Blaga azt mondta, hogy Maior figyelmeztetése valós, és

a Somostetőn már nincs ilyen szolgálat, hamarosan pedig máshonnan is hiányozni fognak a kapusok, őrök.

„Augusztus óta mondjuk, hogy szavazzák meg a szolgáltatás biztosításához szükséges összeget, de kérésünk süket fülekre talál. Minden évben ugyanúgy épül fel a költségvetés, és szükség van kiegészítésekre. Az előző években mindig megszavazták.”

Csiki: tévedett a városvezetés

Csiki Zsolt, a marosvásárhelyi önkormányzati képviselő-testület költségvetési bizottságának elnöke, RMDSZ-es tanácsos érdeklődésünkre úgy nyilatkozott, hogy

a városvezetés nagyot tévedett akkor, amikor az áprilisban elfogadott költségvetésbe nem foglalta bele az egész éves kiadásokat, hanem csak pár hónapos kiadásokkal számolt.

„Az év elején tudniuk kellett volna, hogy egész évre mekkora összegre van szükség az őrző-védő szolgálatok biztosítására, és ezt bele kellett volna foglalniuk a költségvetésbe. Ha nem tették, akkor magyarázzák meg, hogy miért nem. A fizetéseket is csak az év első hét hónapjára irányozták elő, aztán nekünk gyűlt meg a bajunk, hogy megnézzük, honnan lesz pénz a többire” – fogalmazott Csiki.

{A}

Arról is beszélt, hogy szeptember 30-áig a város pénztárába 225 millió lej folyt be, ehhez hozzáadódott a kormánytól kapott 24 millió. Az eddig elfogadott költségvetésben a kiadások értéke 411 millió lej. „A városvezetés azt akarja, hogy még ezen felül fogadjunk el újabb költségvetési tételeket, amelyek még nagyobbra duzzasztják majd a kiadásokat. Jól tudjuk, hogy a városnak idén nem lesz 411 millió lejes bevétele, ami azt jelenti, hogy már eleve adóssággal fogjuk kezdeni az új évet.”

Újabb tanácsülésre hív a polgármester

Csütörtökre Dorin Florea ismét rendkívüli ülést hívott össze, amelynek egyetlen napirendi pontja a költségvetés-kiegészítés. Hogy ezen az RMDSZ-frakció tagjai részt vesznek-e és szavaznak-e, azt Csiki Zsolt egyelőre nem tudta megmondani. Mint ismert, az utóbbi időszakban már kétszer hívtak össze rendkívüli ülést a költségvetés-kiigazítás megszavazására, de azon az RMDSZ-es képviselők nem jelentek meg, így érvénytelen volt.