Bemutatkozott a sepsiszentgyörgyi kórház gyerekgyógyászata

Bíró Blanka 2019. november 12., 21:00

Hamarosan lehetőség nyílik a gyereksürgősségi osztály létrehozására a sepsiszentgyörgyi kórházban. Az intézmény orvosai sajtótájékoztatón számoltak be a nemrég felújított gyerekgyógyászati osztály tevékenységéről. 

Képünk illusztráció Fotó: Kocsis B. János

Elhangzott, a 45 ágyas, nemrég felújított gyerekgyógyászaton ezerhatszáz beutalás volt egy év alatt. András-Nagy Róbert kórházigazgató elmondta, kis lépésekkel, de haladnak a különálló gyereksürgősségi osztály megvalósításával is.

A kórházat fenntartó Kovászna Megye Tanácsa nyolcmillió lejes uniós támogatást pályázott a jelenlegi sürgősség bővítésére, felszerelésére, így lehetőség nyílik majd a gyereksürgősség különválasztására.

Bocz Aletta gyerekorvos már most elsősorban a sürgősségi esteket látja el, a jövő év elején még egy szakorvost alkalmaznak. Bodó Erika osztályvezető főorvos elmondta, öt szakorvos teljesít szolgálatot a gyerekosztályon, ők látják el az ügyeleti vonalat, a sürgősségeket, és az ambulancián is rendelnek. Felhívta a figyelmet, hogy a járóbeteg-rendelőbe még aznapra is lehet időpontot kérni. Arra is kitért, hogy évi két alkalommal a háziorvos által kiállított küldőpapír nélkül is lehet jelentkezni az ambulancián. A kórházban ugyanakkor lehetőség van az egynapos bennfekvésekre, tehát reggel behozzák a gyereket és este már mehet haza, közben pedig elvégzik a szükséges kivizsgálásokat. Hozzátette, a hozzájuk forduló esetek nagy többségét megoldják, csak azokat a gyerekeket küldik tovább, akik intenzív terápiás kezelésre, lélegeztetésre, vagy onkológiai ellátásra szorulnak.

{A}

Az egész országban csak néhány gyermekdiabetológus dolgozik, ami azért jelent gondot, mert csak diabetológus írhatja fel receptre az inzulint – mutatott rá Fodor Fruzsina pediáter.

A kiskorúak körében közben riasztóan emelkedik a cukorbetegek száma, évekkel ezelőtt évi egy-két új esetet diagnosztizáltak, most már havonta két-három esetben állapítják meg a cukorbetegséget a 18 év alattiaknál.

Két évvel ezelőtt országosan megszüntették a gyermekdiabetológus-továbbképzés lehetőségét, ez azért jelent nehézséget, mert a gyermekorvos felállíthatja a diagnózist, beállíthatja a kezelést, és követheti a beteg állapotát, viszont az inzulint nem írhatja fel, ezért kénytelenek csak ezért egy felnőttekkel foglalkozó diabetológushoz fordulni, ezzel is megbonyolítva a szülők feladatát.

Bizalommal forduljanak hozzájuk – kérik a szülőket a gyermekorvosok. Ha a gyerek lázas, de általános állapota jó, nem kell a sürgősségre rohanni, viszont akkor igen, ha lázas és levert, ha többször hányt, illetve hasmenése van. A láz gyakran a húgyúti fertőzések jele, érdemes kivizsgálni, mert a kezeletlen fertőzések felnőttkorban veseproblémákat okoznak. Antibiotikumot csak indokolt esetben javasolnak. Gál Ramóna pediáter szakorvos rámutatott, nagyon kockázatos, ha a gyerek otthon kap injekciót, azt sem javasolják, hogy branült helyezzenek be, ha a gyerek nincs kórházban. Ha a gyermeknek olyan az állapota, hogy injekcióra van szüksége, akkor indokolt a kórházi beutalás –  szögezte le az orvos.

A Kovászna megyei kiskorúak általános egészségi állapotának a felmérését is tervezik. A kórház vezetősége és a pediáter szakorvosok jelenleg egyeztetnek, milyen módon mérhetik fel az oktatási rendszerben levő kiskorúak állapotát. Háromszéken a kiscsoporttól a tizenkettedik osztályig mintegy 32 ezer gyereket tartanak nyilván, a tervek szerint jövő szeptembertől őket vizsgálnák meg, hogy minden patológiát kiszűrjenek, a lúdtalpat, de tartáshibákat, szem-, és hallásvizsgálatot is végeznek majd.