A koraszülöttek kerülnek a figyelem középpontjába

Hegyi Zsuzsánna 2019. november 12., 19:02

Egész hetes rendezvénysorozattal irányítják a figyelmet a koraszülöttekre Gyergyószentmiklóson a koraszülöttek nemzetközi világnapja alkalmából.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A gyergyószentmiklósi magánklinika és a kórház kerítésén elhelyezett négy banner jelzi, hogy elkezdődött a városban is a koraszülöttek világnapja alkalmából szervezett egyhetes programsorozat, melynek mondandója bátorító azon szülők számára, akikhez korábban érkezett a kicsi, de azoknak is, akik gyereket terveznek, várandósak. 

A kezdeményezéssel érzékenyíteni szeretnénk a nagyközönséget a koraszülöttségi jelenséggel kapcsolatban. Azt kívánjuk elérni, hogy ott legyen a köztudatban az, hogy mennyire szüksége van ezeknek a családoknak a körülöttük levők támaszára

– mondta el érdeklődésünkre Kassay Noémi, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa a gyergyószentmiklósi programok kapcsán.

{A}

A rendezvénysorozat nyitónapján, november 12-én Pupák Felméri Zsuzsa gyógytornász mozgásfejlődésről beszélt a jelenlévőknek, a folytatásban november 14-én, csütörtökön 17:30 és 19 óra között beszédfejlődésről tartanak előadást, a Márton Áron Szociális Központban. Meghívott szakember Szabó Blanka, gyógypedagógus. „Egy nagyon érdekes programunk pénteken délután öt órától fog kezdődni a gyergyószentmiklósi kórházban. Ez arról fog szólni, hogy mi történik az újszülöttel az első órákban.

Megmutatják és beszélnek az inkubátor hasznosságáról, ezzel pedig az ijesztő mivoltán is szeretnénk enyhíteni

– részletezte a szervezők részéről Kassay Noémi. Az „inkubátorsimogató” nevet viselő programpontot Fehér Dálya Emőke gyermekorvos tartja. 

A programra a Gyulafehérvári Caritas Cseperedő programjára járókat, a koraszülött gyereket nevelő családokat, a várandós kismamákat, illetve a kisbabát tervező családokat is várják.