Gyergyóban Kelemen még sosem kapott ennyi szavazatot

Gergely Imre 2019. november 12., 14:40

Sajtótájékoztatón értékelte a romániai államelnök-választás vasárnapi első fordulójának gyergyószéki eredményeit az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének elnöke. Barti Tihamér kiemelte, Kelemen Hunor még sosem kapott annyi szavazatot a térségben, mint most.

Barti Tihamér összegezte a vasárnapi szavazás eredményeit Fotó: Gergely Imre

2009-ben 14 815, 2014-ben 16 120, míg harmadik elnökjelöltsége során, most vasárnap 17 257 szavazatot kapott az RMDSZ jelöltje, Kelemen Hunor. Barti Tihamér úgy értékelte, a gyergyószékiek megértették, fontos, ha van egy személy, aki a kampányban a magyarság üzeneteit közvetíti, akkor az kapjon is támogatást a közösség részéről.

Ugyanakkor a választási eredmény Kelemen Hunor eddigi munkájára adott pozitív válasz is – véli Barti, aki szerint számos nyertes projekt sikeréről számolhattak be az elmúlt években, amelyek mögött csaknem mindig ott volt Kelemen munkája, hiszen a szervezet elnökeként a bukaresti RMDSZ-lobbi legprominensebb személyisége is.

{K1}

Köszönetet mondva azoknak, akik elmentek szavazni, és az RMDSZ jelöltjére adták a voksukat, Barti megjegyezte,

lehetett volna erősebb is mozgósítás, voltak helységek, ahol magasabb részvételi arányra számítottak.

Településenként fogják kielemezni, hogy mi az, amin a lakosság visszajelzései alapján változtatni, finomítani kell, hogy megtartsák, illetve visszanyerjék az emberek bizalmát.

Gyergyószéki eredmények

Gyergyószéken (beleértve Hargita megye északi, román többségű településeit is) összesen 71 666 szavazati joggal rendelkező polgárt tartanak nyilván. A vasárnapi urnazárás után 29 116 szavazatot számoltak össze. Kelemen Hunor 17 257, Klaus Johannis 6002, Viorica Dăncilă 2252, Dan Barna 1443 szavazatot szerzett. A többi jelölt ennél jóval kevesebbet.

{K2}

{K3}

{A}